РАДИОНИЦА О РЕАНИМАЦИЈИ ПОВОДОМ ДАНА БОЛНИЦЕ „СРБИЈА“ (ФОТО)

232

Веома је важна едукација о реанимацији, јер смрт не бира када и коме ће се догодити, а од тога колико се брзо пружи прва помоћ зависи проценат преживљавања, рекла је данас анестезиолог и реаниматолог у Болници Фоча Сања Марић.

Марићева, која је и професор на Медицинском факултету у Фочи, изјавила је прије почетка радионице „Кардиопулмонална реанимација“ да би више од 50 одсто људи било спашено када би лаици на лицу мјеста пружили адекватну помоћ.

Она је истакла да није проблем када пацијент који је доживио срчани застој или престанак дисања дође у болницу, већ је проблем на мјесту гдје се то догоди да се пружи прва помоћ.

„Циљ едукације је оспособити што више људи да правовремено и адекватно пруже прву помоћ, да помогну да људи преживе и да се врате нормалном начину живота“, нагласила је Марићева.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија рекао је да је ова установа у посљедње три године запослила знатан број младих техничара и доктора медицине који су добили специјализације и ординирају у Ургентном блоку, због чега су сматрали за сходно да организују данашњу радионицу на којој би их обучили како да на вријеме реагују и пруже најквалитетнију заштиту пацијентима.

Он је додао да су на радионицу позвали и све љекаре из локалних домова здравља којима је важно да на оваквим радионицама стекну нова знања и вјештине из ове области.

Шешлија је навео да се манифестација Дани болнице завршава симпозијумом доктора медицине на којем ће професори са четири медицинска факултета држати предавања о најновијим хируршким актуелностима у лијечењу пацијената.

Љекар у Болници „Србија“, специјализант анестезије са реанимацијом и интензивном терапијом Катарина Тодоровић истакла је да јој је драго што је у оквиру манифестације Дани болнице организована данашња радионица кардиопулмуналне реанимације која је веома важна за младе љекаре који се сусрећу са тим веома често.

Она је нагласила да је веома битно да реанимација буде успјешна јер то представља велику сатисфакцију за љекаре.

„Реанимација је успјешно изведена када успоставимо рад срца и дисање пацијента. Веома често реанимација није успјешна јер пацијенти касно дођу до здравствене установе и због тога је потребно да већина људи зна основне мјере реанимације“, појаснила је Тодоровићева.

/Срна/