ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ – ХУМАНИСТИ КОЈИ СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ

704

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, које ове године обиљежава 25 година постојања, има око 5.000 активних чланова, спремних да у сваком тренутку дарују драгоцјену течност.  У удружењу поносно истичу да су, својим активним дјеловањем, успјели да спасу сваки живот који је зависио од трансфузије крви. Истичу да је, међу добровољним даваоцима, све више младих и жена.

Предсједник удружења, Госпава Пејић, каже да су, захваљујући свом чланству, ентузијастама, чији је рад волонтерски, протеклих година организовали многобројне акције добровољног давања и тако обезбиједили довољне количине крви Болници „Србија“, али и другим установама у окружењу.

 „Били смо активни и у вријеме короне, када су се сви плашили да изађу на терен и организују било какве акције. Можемо се похвалити да смо у том периоду, када је крв била једнако потребна, а све друштвене активности сведене на минимум, имали пораст добровољног давалаштва крви“, рекла је Пејић.

Она истиче да су сви чланови који су, због болести или година, престали са активним дјеловањем, замијењени новим младим члановима, али и да је знатно повећан број жена које добровољно дарују крв.

„Никада се нисмо одрекли својих старих чланова који нису више активни. Нажалост, тренутно нисмо у могућности да им адекватним наградама одамо признање и ставимо до знања да нису заборављени, али, они знају да могу да, у случају неке потребе, рачунају на ово удружење и нашу помоћ“, навела је Пејић.

Госпава Пејић каже да проблем у функционисању овог удружења представља недостатак одговарајућих материјалних и техничких средстава.

„Немамо одговарајућу логистичку и техничку подршку, а проблем представља и тзв. захвални оброк, који би, у складу са законом, требало да обезбиједимо током сваке акције. Ипак се потрудимо да, уз помоћ добрих људи, набавимо окрепљење и напитке за даваоце. Увијек има људи који излазе у сусрет, наши чланови устају у 5 часова ујутро, прије сваке акције, како би направили сендвиче за добровољне даваоце“, истакла је Пејић и додала да даваоци никада нису приговарали због тога што нису добили одговарајући оброк, те да је поносна на чланове удружења и њихову хуманост.

У удружењу се надају подршци и разумијевању локалне заједнице.

„Вољела бих да направимо план са представницима локалне власти у нашој регији, да се договоримо о начину рада, да направимо јединствен регистар, како бисмо једним кликом на рачунару могли да сазнамо колико је људи тренутно на располагању у појединим општинама, у ванредним ситуацијама, код масовних трансфузија, али и приликом планирања редовних акција“, нагласила је Пејић.

Почетком сваке године врши се поновна евиденција и обнављање чланства у овом удружењу.

„Имамо људе који су  годинама наши чланови, а посебно нам је драго због све већег броја младих људи и жена. Наши чланови су на располагању 24 часа дневно и спремни су да буду ангажовани било када. То је национално благо, а када држава има такву групу људи треба да буде срећна, јер они добровољно, без икакве надокнаде и награде, спасавају животе“, нагласила је Пејић.

Од почетка године до данас, око 2000 људи са подручја Сарајевско-романијске регије даровало је крв, што је више од свјетског просјека, кажу у удружењу.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије одржава везе са сличним удружењима из Србије и Црне Горе, а успоставили су братске односе са добровољним даваоцима крви Полицијске управе Врање. Пејић је нагласила да се ускоро очекује братимљење са Удружењем „Радивоје Пима“ из Будве.

„Трудимо се да његујемо те односе, јер смо једни другима потребни. Некада је неком нашем суграђанину, који је на лијечењу у Београду или неком другом граду, потребна крв, па тада контактирамо са нашим пријатељима из тих регија и молимо их за помоћ“, каже Пејић.

Пејићева истиче да је ово удружење прошлог мјесеца награђено плакетом Града Чачка.

„На свечаној церемонији на којој су награђена хуманитарна удружења, плакету града је добило и наше удружење, што је нама много значило.  Нисмо претходно пуно сарађивали с њима, али су нам дали до знања да су чули за нас и да желе сарадњу с нама. Такве манифестације су добра прилика да се промовише и наш град“, нагласила је Пејић и додала да су оваква удружења жила куцавица сваког друштва и да се морају његовати.

/Град Источно Сарајево/