СВЕЧАНО ОТВОРЕН „ЛУТ ФЕСТ“

287

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2023“ свечано је синоћ отворен у Културном центру Источно Ново Сарајево представом „Вук и седам јарића“ у извођењу Позоришта лутака из Ниша и у режија Давора Драгојевића.

Вук и седам јарића је једна од првих бајки са којом се деца сусрећу и ми смо желели да им је приближимо на другачији начин – уз предивне лутке, одличну музику, лепу сценографију и сјајну глумачку игру. Овом бајком приближићемо деци лепоту позоришне уметности и послати снажне поруке о важности правих људских вредности“, рекао је Драгојевић.

Савјет Фестивала ове године је плакету „Златна анима – Радослав Лазић“ додијелио Позоришту лутака Ниш за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства, а поводом јубилеја – 65 година постојања овог позоришта.

Плакету је Позоришту лутака Ниш на свечаном отварању уручио директор и селектор 24. „Лут феста“ Витомир Митрић.

Ова награда биће уручена и Позоришту „Тулевски“ из Естоније за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства која траје 35 година, приликом извођења представе „Мала дрвена кућа“.

Митрић је Сребрну плакету града Источно Сарајево уручио професору Боњи Лунгову из Бугарске и предсједнику стручног жирија фестивала за изузетан допринос развоју луткарског стваралаштва у Источном Сарајеву.

Општина Источно Ново Сарајево је домаћин Позоришту лутака Ниш. Умјетничку слику, рад сликара Борка Мочевића, директору овог позоришта Милици Радуловић уручио је замјеник начелника ове општине Александар Костовић који је у пригодном обраћању нагласио значај и улогу овог фестивала у културном животу Источног Сарајева и Републике Српске, са посебим акцентом на едукацију дјеце и омладине.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић у пригодном обраћању је потврдио наставак подршке ове локалне заједнице „Лут фесту“.

Фестивал ће бити одржан од 24. до 29. септембра под мотом „Глумац, лутка, анимација“.

Овогодишњи „Лут фест“ доноси веома богат такмичарски и пратећи програм фестивала, а у такмичарском програму учествује 10 позоришта из Србије, Естоније, Француске, Израела, Федерације БиХ и Републике Српске.

Пратећи програм Фестивала садржи неколико едукативних и креативних сегмената, као што су округли сто о теми „Очување националног, културног и језичког идентитета кроз традицију луткарског позоришта“, предавање о теми „Примијењено позориште – Шта, како, коме и зашто“, промоције књига о луткарству, радионице, те мастер клас предавање „Разлика између драмског и луткарскиог играња представа“ и луткарска радионица под називом „Импровизоване лутке“.

Митрић подсјећа да ова манифестација траје скоро четврт вијека уз учешће више од 200 ансамбала из 40 земаља, а богат такмичарски и пратећи програм јасно и недвосмислено именују и карактеришу овај фестивал као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у Републици Српској.

Представе такмичарског програма оцјењиваће међународни жири у саставу: професор Боњо Лунгов, редитељ из Бугарске, драматург и редитељ из Србије Милан Мађарев, те професор и музички педагог из Републике Српске Младен Јанковић.

Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске које је „Лут фест“ уврстило у значајне републичке манифестације и све ове године подржава и суфинансира овај фестивал.

„Лут фест 2023“ финансијски су подржали град Источно Сарајево, као и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а Новинска агенција Републике Српске – СРНА је међу медијским пријатљима фестивала.

/Срна/