СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ

438

На Филозофском факултету на Палама данас је свечано отворен Центар за отворено образовање на руском језику у оквиру глобалног пројекта Министарства просвјете Русије.

Центар се финансира из буџета Руске Федерације како би се пружила подршка предавању руског језика у Републици Српској према руским државним стандардима, ради проширења културне, научне и образовне сарадње између братских народа.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је да је ово историјски догађај јер се коначно на велика врата враћа руска култура у систем јавног високог образовања Српске.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је новинарима да је отварање Центра диван догађај, те се нада да ће бити још директних веза колега у Републици Српској и стручњака у Москви, али и другим градовима Руске Федерације.

„На Палама се налазе представници руског Државног педагошког универзитета из Туле и надамо се сада да ће овом комуникацијом бити остварени сви циљеви који су договорени између предсједника Русије Владимира Путина и Републике Српске Милорада Додика што се тиче изучавања руског језика“, додаје Калабухов.

Ректор Државног педагошког универзитета „Лав Толстој“ из Туле Константин Подрезов захвалио је руководству Републике Српске и Универзитету у Источном Сарајеву што је Центар отворен веома брзо, само мјесец послије постизања споразума.

Ректор Универзитет у Источном Сарајеву Милан Кулић нагласио је да свега овога данас не би било без вијековне добре сарадње и братског односа између српског и руског народа.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је да му је драго што је у сарадњи са тулским Универзитетом отворен Центар за отворено образовање на руском језику, намијењен ширем кругу популације, посебно основацима и средњошколцима.

Церемонији свечаног отварања присуствује савјетник предсједника Републике Српске Срђан Перишић, начелник општине Пале Бошко Југовић и представници јавног и личног живота.

Центар је успостављен посредством међууниверзитетске сарадње између руског Државног педагошког универзитета „Лав Толстој“ из Туле и Универзитета у Источном Сарајеву.

Предвиђено је да у оквиру Центра до краја године буде спонзорисан долазак и боравак у Републици Српској неколико професора руског језика из виших образовних установа у Русији ради организације и одржавања бесплатних тромјесечних курсева руског језика на три стручна нивоа, од почетника у основним школама до студената филолошких факултета и наставника школа, као и бесплатног спровођења полагања државног испита из руског језика за сва три нивоа, уз издавање званичног сертификата државног обрасца.

/Срна/