СКУПШТИНА ГРАДА ПРИХВАТИЛА ОСТАВКУ ДОСАДАШЊЕГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НЕНАДА ВУКОВИЋА, ПРИМОПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ У ЧЕТВРТАК

899

Скупштина града Источно Сарајево прихватила је данас оставку досадашњег градоначелника Ненада Вуковића на ову функцију, која је резултат договора са представницима Министарства управе и локалне самоуправе и новоизабраног градоначелника Љубише Ћосића, како би била ријешена правна криза произведена због измјена Изборног закона Републике Српске и Закона о граду Источно Сарајево.

Вуковић је објаснио да је оставку поднио јер жели да буде ријешена правна криза или вакум који је произведен због измјена Изборног закона Републике Српске и Закона о граду Источно Сарајево којим је предвиђен директан избор градоначелника, док, у исто вријеме, његов мандат траје до марта.

„Овакви коректни потези могу да буду нова пракса у Републици Српској и БиХ“, рекао је Вуковић и додао да је овај договор постигнут са Министарством управе и локалне самоуправе и да је ово нешто што враћа Источно Сарајево ондје гдје му је мјесто, а то је мјесто достојанства.

Вуковић је рекао да је ова ситуација у дијелу јавности протеклих мјесеци била представљена као отимање за мјесец два власти, што није тачно, те да је данашњим чином то и показано.

„Ово је било једино правно ваљано рјешење које не производи било какве даље правне посљедице ни за град, ни за мене као бившег градоначелника, нити за новоизабраног градоначелника“, истакао је Вуковић.

Досадашњи градоначелник рекао је да је Скупштина града данас усвојила закључак, који је он предложио, а којим се тражи од Министарства управе и локалне самоуправе, Владе РС и Народне скупштине Републике Сропске да у наредном периоду донесу измјене и допуне Закона о локалној самоуправи, Закона о граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске, како би се уредила питања избора градоначелника и одборника у Скупштини града Источно Сарајево.

„ Скупштина града усвојила је закључак да је такозвани асиметричан модел избора градоначелника и одборника проблематичан и тешко спроводив у пракси, те предложила да се измјенама успостави симетричан модел избора и да се и градоначелник и одборници бирају сви непосредно или сви посредно, чиме би били избјегнути сличнми проблеми у будућности. Тренутни модел да се градоначелник бира директно, а одборници посредно, доприноси томе да се градоначелник изабере четири-пет мјесеци прије одборника, што није логично, те се надам да ће овај захтјев бити уважен у овој години“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је, говорећи о свом раду у протекле четири години, рекао да је био успјешан и да су урађене бројне ствари за град и шест општина у његовом саставу.

„Сматрам да је ниво рада и дигнитет Градске управе подигнут за степеницу више, да је показана способност да се могу превазићи политичке разлике у интересу бројних пројеката, те да смо се, као Град, приближили општинама кроз реализацију пројеката, али и нашли нове пријатеље и у региону и у свијету“, истакао је Вуковић.

Вуковић је поновио да је Град у протеклом мандату показао финансијску стабилност која је евидентна све четири године, без дуговања и са позитивним пословањем.

Захвалио је свима који су помагали у његовом раду и раду Градске управе, као и медијима на коректној и професионалној сарадњи.
Вуковић је пожелио срећу и успјех у раду новом градоначелнику којег, како је рекао, очекују нови изазови, као и новом сазиву Скупштине града, изразивши очекивање и наду да град Источно Сарајево наставити да иде напријед и да се развија.

Шеф Клуба одборника СДС-а Ненад Самарџија рекао је да је Скупштина града, на приједлог те странке, усвојила закључак да се од Народне скупштине Републике Српске тражи аутентично тумачење Закона о граду Источно Сарајево, Изборног закона Републике Српске и Изборног закона БиХ, с обзиром на правне недоумице око примопредаје дужности.

Самараџија је изразио наду да ће нови сазив Скупштине града Источно Сарајево бити конституисан за 30 дана, с обзиром на то да би делегирање одборника у општинама требало да почне сутра, за када је заказана сједница СО Источно Ново Сарајево.

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су и он и досадашњи градоначелник Ненад Вуковић показали да им је град Источно Сарајево изнад свега и да им је то приоритет, изван њихових политичких опредјељења.

Ћосић је рекао да су у протеклом периоду постојала различита мишљења и различита тумачења правних прописа која дефинишу избор градоначелника, али да је, ипак, испоштован договор са састанка који су имали са представницима Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске 11. јануарa.

„Слажем се са господином Вуковићем да град Источно Сарајево треба да постане мјесто у којем ће бити далеко мање политике, а далеко више рада. Треба да заборавимо да су неке институције бастиони политичких партија, јер су институције бастиони грађана, а ако их будемо тако посматрали, више ћемо радити у корист грађана“, рекао је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће са позиције градоначелника, у складу за закључцима који су предложени на данашњој сједници, упутити захтјев Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске о измјенама Закона о граду Источно Сарајево, како би се отклониле недоумице.

„Одборници у Скупштини града треба да се бирају на директан начин. Треба уважити специфичност и величину свих општина. Нико не треба да се осјети угроженим и треба да радимо на јединству и окупљању од подручја Сокоца до подручја Трнова“, истакао је Ћосић.
Ћосић је рекао да је осам година био начелник општине, зна како функционишу локалне самоуправе, али да ће се потрудити да што прије научи специфичности функционисања града Источно Сарајево, те да је спреман за сарадњу и да ће „пружити руку“ свим политичким партијама.

Ћосић је захвалио досадашњем градоначелнику Ненаду Вуковићу што га је позвао на данашњи коктел који је организовао након сједнице Скупштине града.

Примопредаје дужности између досадашњег и новоизабраног градоначелника требало би да буде одржана у четвртак, 4. фебруара.
Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о раду градоначелника и Градске управе за протеклу годину, те извјештај о реализацији Стратегије развоја града Источно Сарајево од 2016. до 2020. године.

Усвојени су и извјештаји о функционисању јавног градског превоза и приједлог мјера за побољшање, извјештај о раду Одбора за жалбе за 2020. годину, као и информација о превентивном дјеловању против злоупотребе дроге, опојних средстава на подручју града.

Одборници су усвојили одлуку о изради мастер плана туристичког развоја планине Романије, као и одлуке о преносу права власништва на некретнине и опрему, које је инвестирала Градска управа Источног Сарајева.

Данашњим одлукама, атлетска стаза „Влајко Петровић“ постала је власништво општине Пале, а помоћни стадион ФК „Славија“ прећи ће, без накнаде и ограничења, у власништво општине Источно Ново Сарајево.

Одборници Скупштине града усвојили су и одлуке којим је омогућен пренос права власништва опреме из система видео-надзора са Града Источно Сарајево на градске општине.