УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ БОЛНИЦЕ „СРБИЈА“, ОДЛУЧЕНО И О КУПОВИНИ ОБЈЕКТА ЗА ВАТРОГАСНИ ДОМ У ТРНОВУ

421

Одборници Скупштине града Источно Сарајево на данашњој, деветој редовној, сједници усвојили су информацију о стању борачко-инвалидске заштите, те информацију о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите на подручју града Источно Сарајево.

На дневном реду скупштинског засиједања усвојене су и информације о раду Пореске управе, Подручни центар Источно Сарајево, информације о издатим еколошким дозволама, те извјештај о утрошку финансијских средстава датих средњим школама у 2021. години, као и план утрошка за текућу годину.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, у изјави за медије, навео је  да је била квалитетна расправа и позиционих и опозиционих одборника о информацији о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите која се односила на рад Болнице „Србија“, како руководства тако и свих запослених.

-Од момента изградње нове болнице, те од почетка рада биљежи се напредак који још може ићи у позитивном смјеру, рекао је градоначелник, те додао да највише пажње у извјештају привлачи то што је извшено 20% више услуга  у односу на оно што је уговорено са Фондом за здравствену заштиту од почетка ове године, те да је исти тренд Болница „Србија“ имала у прошлој години. Градоначелник је  још додао да се дјеловало  у складу са студијом изводљивости, те да је  обезбијеђено 100 000 КМ за специјализације, као и за плаћање љекара специјалиста.

Одборници Скупштине града су подржали и Извјештај о раду Пореске управе и информацију о утрошеним средствима за средње школе у 2021. години уз закључак клубова одборника СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, да Влада Републике Српске обезбиједи средства за изградњу Гимназије на подручју општине Источна Илиџа.

Градоначелник се нада да ће се, осим нове основне школе у Источном Новом Сарајеву која треба да се гради, те гимназије у Источној Илиџи,  и на подручју других општина градити школе, предшколске установе и  установе основног и средњег образовања.

Градоначелник је истакао да су добар здравствени и образовни систем у једном граду и његовим општинама гарант опстанка и привлачења становништва.

Градоначелник Ћосић је истакао да му је драго што су одборници подржали избор четири начелника одјељења који су и до сада вршили ту дужност; Марине Мичић у Одјељењу за финансије, Љиљане Лиздек у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности, Николе Вујичића у Одјељењу за општу управу и Ратка Ђуровића у Одјељењу за инспекцијске послове. Ћосић је додао да остаје да се заврши и именовање начелника Одјељења за  урбанизам.

Ћосић је истакао и  три битне оперативне одлуке донесене у домену инспекције које се односе на  пчеларство, контролу хране, заштиту становништва и садни материјал.

 Предложене су, такође,  двије одлуке о боравишној такси и паушалној боравишној такси.

-Те износе смо повећали, то јесте приход туристичке организације  који се намјенски употребљава, рекао је градоначелник, те додао да се нада да ће приход порасти, не само због повећања боравишне таксе,  већ и, како је истакао, због процеса контроле којим ће бити обухваћен већи број корисника.

Он је нагласио да ће надлежна инспекција у сарадњи са Туристичком организацијом  ригорозније приступати, како код паушалних пружалаца услуга смјештаја, тако и код оних који плаћају накнаду на име боравишне таксе по броју ноћења.  Ћосић је рекао да се нада да ће пружаоци услуге смјештаја бити партнери, те сматра да није само Јахорина туристички потенцијал града, него и цијело Источно Сарајево.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истакао је да је сједница протекла у позитивној атмосфери, те да су дискусије биле усмјерене на то да се нађу најбоља рјешења.

-Потписан је уговор између Града Источно Сарајево и директора  болнице „Србија“ Небојшом Шешлијом, којим ће Град помоћи са 100 000 КМ болници „Србија“, рекао је Короман, и додао да је и студија дала одговоре на проблеме са којима се болница сусреће. Он је нагласио да је болница уз Универзитет у Источном Сарајеву стуб и ослонац града.

Када је ријеч о борачким питањима, Короман је рекао да никада неће бити довољно средстава за ова питања, те да су свјесни и удара на буџет Града,  јер је, због новог законског рјешења, Град остао без 1 600 000 КМ прихода. Он је истакао да се нада да ће градоначелник наћи рјешење са Министарством финансија Републике Српске да се тај недостатак надомјести.

Када је ријеч о информацији о раду Пореске управе Републике Српске, Короман је рекао да је  евидентно да је повећањем неопорезивог дијела за лична примања један дио умањен од прихода општинама, те да је са друге стране то погоднији амбијент за привредне субјекте. Још је додао да су приходи по пореским основама већи од 10% до 15 %, и да треба да се пронађе рјешење за оне који нису уопште пријављени на одређеним локалитетима, а обављају  дјелатности, како то не би био терет регистрованим корисницима.

Короман је рекао и да је сходно сагласности Привредне коморе повећана вриједност боравишне таксе и паушалног износа.

Предсједник Скуштине је прокоментаросао и приједлог једног од одборника да се упути Захтјев о измјени законског основа да се средства не морају користити само за промоцију, већ да се законски омогући да се средства могу утрошити на обезбјеђење туристичке инфраструктуре.

Он је истакао је да је ријеч о добром приједлогу, јер  се улагањем у инфрастурктуту повећава туристички производ и повећава квалитет.