УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ЗА ОВУ ГОДИНУ У ИЗНОСУ 11.876.536 КМ

510

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас нацрт ребаланса овогодишњег буџета у износу 11.876.536 КМ, што је за 16,90 одсто више у односу на првобитни план. Одборници су усвојили и извјештај о извршењу буџета града Источно Сарајево за 2020. годину, који је остварен у износу од 13.221.563 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство данашњом сједницом која је, како је истакао, била добра, обиљежена врло квалитетним дискусијама одборника и која је показала да ће одборници радити за добробит грађана.

Кад је ријеч о извјештају о извршењу буџета за 2020. годину, Ћосић је појаснио да се извјештај односи на кредитна средства града, чији је дио у износу 1.600.000 КМ реализован, док други дио треба да буде реализован у овој години.

Ћосић је истакао да је Градска управа остварила суфици у буџету за прошлу годину, те изразио захвалност претходном руководству.

 „У ребалансу буџета покушали смо да се окренемо ка нашим изворним приходима од комуналне таксе и накнаде, али је повећан и дио који се односи на боравишну таксу. Пресудом Уставног суда Републике Српске дошли смо  у позицију да једино градска туристичка организација може да остварује ову врсту прихода“, рекао је Ћосић, додајући да се Градска управа изазовно поставила кад је ријеч о повећању прихода од комуналне таксе и комуналне накнаде, планирајући да ће ова средства остварити путем судских поступака и извршења, али и повећањем броја обвезника.

Ћосић је рекао да ће бити повећана и расходовна страна буџета, првенствено кад је ријеч о издвајањима за спорт, невладине организације и вјерске заједнице, односно, помоћ локалним црквама.

„Одлучили смо да помогнемо изградњу зграде Ректората и Музичке академије у Источном Сарајеву у износу 50.000 КМ, што ћемо реализовати у сарадњи са општином Источно Ново Сарајево, али ћемо подржати и одређене пројекте у другим општинама“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће на једној од наредних сједница бити ријечи о расподјели средстава од суфицита, те да ће Градска управа покушати да помогне неки од пројеката у свим општинама.

 „Преговарамо са кредиторима о репрограму постојећег кредитног задужења, покушаћемо да и на тај начин остваримо одређене уштеде, како бисмо могли да, у наредном ребалансу буџета, реализујемо одређене инфраструктурне пројекте“, истакао је Ћосић.

Ћосић је рекао да је стратешко опредјељење Градске управе да, по основу броја становника и територије града, граду припада више средства од ПДВ-а од садашњих 6.200.000 КМ, јер то доминантно утиче на буџет града, те додао да је најбитније да постоје здраве и стабилне градске институције, што оне у овом моменту јесу, али да морају да остварују приход.

Говорећи о предузећу „Градска радио-телевизија“, Ћосић је истакао да радио програм добро функционише, али да је потребан добар портал, те добра прича око интернет телевизије, „Јутјуб“ канала, имајући у виду много масовних медија.

„Видјећемо колико телевизија оправдава своју улогу имајући у виду да прелазимо у процес дигитализације. Ријеч је о телевизији која није нарочито гледана“, истакао је он и додао да је пред новим руководством велики изазов.

Досадашњи вршилац дужности директора „Градске радио-телевизије“ Источно Сарајево Милош Маловић разријешен је данас дужности, а за новог вршиоца дужности именована је Наташа Богдановић Трифковић. Смијењен је и досадашњи Надзорни одбор и именован нови.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман изразио је задовољство данашњом радном атмосфером јер, како је рекао, власт и опозиција морају заједно радити и доприносити раду Скупштине града.

„Имали смо врло конструктивне дискусије одборника и врло успјешан рад“, рекао је Короман, додајући да су данас именована и скупштинска радна тијела, јер је та тачка скинута са дневног реда конститутивне сједнице.

Короман је истакао да је једна од информација која је данас усвојена – информација о водоснабдијевању.

„У информацији је наглашено да постоје губици у предузећима и да ће се радити на одвајању отпадних и вода од падавина, те вршити њихово пречишћавање. То је, свакако, нешто чиме се и ми као град морамо бавити у наредном периоду“, рекао је Короман.

Шеф Клуба одборника СДС-а Горан Шеховац истакао је да је данашња сједница показала да ће одборници СДС-а, заједно са својим колегама, увијек гласати за одлуке, ко год их предложи, које су интересу града Источно Сарајево.

Када је ријеч о нацрту ребаланса буџета, Шеховац је рекао да су одборници СДС-а били уздржани пошто имају сумњу да неће бити могуће остварити планиране приходе.

„Имамо бојазан да је намјерно повећан приход да би се више трошило“, рекао је Шеховац и додао да ће СДС уложити своје амандамане када на дневном реду буде приједлог ребаланса буџета, како би дјеловали конструктивно и понудили што боља рјешења. Шеховац је имао примједбу и због чињенице да у ребалансу буџета нису предвиђена средства за идејно рјешење пројекта Капије града.