УЧЕНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ, ПОНОС ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА – ФИЛИП ЛАЛОВИЋ: ЗА УСПЈЕХ ПОТРЕБНО ВИШЕ ОД ТАЛЕНТА

504

Ученик генерације Средњошколског центра Источна Илиџа, Филип Лаловић, већ у раној младости научио је важне животне лекције. Схватио је, каже, да је за сваки велики успјех потребно много више од самог талента.

Иако је од родитеља, машинских инжењера, наслиједио склоност ка математици, било је потребно много труда, рада и одрицања, нарочито у средњој школи, како би имао најбоље оцјене из свих предмета и на крају био проглашен најбољим учеником у својој генерацији.

Осим што је имао најбоље оцјене током школовања, Филип је учествовао и на бројним такмичењима из различитих области знања, посебно из физике, математике и информатике. То је оно што му, каже, највише „лежи“.

Филип не гледа много телевизију, не занимају га нарочито филмови, не прати чак ни преносе фудбалских утакмица, али је, као и сви његови вршњаци врло активан на друштвеним мрежама.

„Слушам музику, наравно. Највише волим тзв. југословенски рок. У ноћне клубове не излазим, није то мој стил забаве, али волим да одем,  кад сам у прилици, у неки кафић, гдје проводим вијеме са другарима“, рекао нам је Филип.

Филип је тренирао пливање. Осим пливања, воли скијање и брдски бициклизам.

Да гени, ипак, играју велику улогу у нашим животним опредјељењима, потврђује и  Филипова млађа сестра, која завршава први разред гимназије.

И она је, као и њен брат, наслиједила склоност ка математици, а учествовала је на Регионалном такмичењу из физике и математике.

„И сестра има таленат за математику.Таленат јесте битан, али сви су ми увијек говорили да то није довољно. И стварно сам схватио да је тако. Морате много радити, вјежбати, трудити се, ако хоћете да остварите неки већи успјех. Без марљивог рада и труда, нема ни великих резултата“, каже Филип.

Филип ових дана уписује математику и рачунарство на Математичком факултету Универзитета у Београду.

„Надам се да ћу бити успјешан студент, јер су математика и рачунарство нешто што ми баш иде од руке. Када завршим факултет, волио бих да се бавим компјутерским програмирањем. Привлачи ме то, волио бих да радим истраживања у области вјештачке интелигенције“, наглашава Филип.

Филип је рођен 30. 5. 2003. године у Касиндолу. Завршио је Основну школу „Свети Сава“ као ученик генерације.

Током основног, и средњошколског образовања учествовао је на више од 70 такмичења из различитих области знања, посебно из физике, математике и информатике, на којим је освојио око 40 првих мјеста и више пута био проглашен за најуспјешнијег такмичара.

Осим такмичења регионалног, републичког и државног нивоа, учествовао је и на европским и интернационалним такмичењима, од којих су најзначајнија Европско такмичење из физике, Балканска математичка олимпијада за јуниоре и Средњоевропска математичка олимпијада.