У ФОКУСУ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ИЗГРАДЊЕ ЗГРАДЕ ГИМНАЗИЈЕ

808

Први битан пројекат на подручју општине Источна Илиџа требао би бити јавни пројект изградње зграде гимназије, констатовали су данас на састанку градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник Источне Илиџе Маринко Божовић.

„Наша заједничка брига јесте да на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те града Источног Сарајева дођемо до гимназије која ће сједиште имати на територији општини Источна Илиџа“, изјавио је Ћосић новинарима.

Он је похвалио залагање домаћина састанка Божовића, које је довело до експроријације земљишта и комплетног пројектовања, те се тиме дошло у ситуацију да је могуће расписати тендер.

Ћосић је рекао да је током сусрета предложио да се у Нацрту приједлога ребаланса буџета града Источно Сарајево покуша на неким ставкама уштедити како би се могло издвојити више средстава за спорт.

„У том дијелу смо наишли на подршку начелника. Сигурно је да ће овај модел, који подразумијева један или два масовна спорта, имати подршку од града и да ћемо коначно неке клубове моћи да идентификујемо као градске“, рекао је Ћосић.

Током сусрета, према Ћосићевим ријечима, било је ријечи и о успостављању туристичке организације на нивоу града Источно Сарајево.

Он је подсјетио на пресуду Уставног суда Републике Српске у којој је јасно наведено да је надлежност града Источног Сарајева, односно града са више општина, дјеловање у области туризма и да су, по основу те одлуке, статути општина у којима је дефинисан туризам као надлежност неуставни.

„Морамо то договорити око једне туристичке организације на нивоу града. Данас сам рекао начелнику да ћу се залагати да то заиста буде једна туристичка организација која ће имати шест филијала у шест градских општина“, додао је Ћосић.

Он је нагласио да је то синергија за коју се залаже, те да ће дјеловање између општина и града Источно Сарајево први пут бити тестирана на примјеру туристичке организације.

Било је ријечи и о формирању социјалне карте Источног Сарајева, те о пореским и изворним приходима општине Источна Илиџа и града.

„Свима нам је у интересу – уважавајући специфичности у којима се ово друштво налази, односно вријеме короне 2020. и 2021. године у којем смо имали пад пореских и непореских примања – да дођемо до заједничког договора како да повећамо и да се боримо за веће пореске приходе општина, а самим тим и града“, рекао је Ћосић.

Начелник општине Источна Илиџа Божовић захвалио је Ћосићу на првој званичној посјети овој општини, и истакао да, с обзиром на то да су средње школе у надлежности града, очекује да ће, кроз финансијску подршку и лобирање код Владе Републике Српске, бити завршена и зграда гимназије у овој општини.

„Ми смо у протеклом периоду откупили земљиште за потребе овог пројекта, завршили пројектну документацију и кандидовали га према Влади Републике Српске“, рекао је Божовић.

Он је додао да је у фокус развоја стављен и развој пословних индустријских зона.

„Ускоро би требао да буде завршен тендер за изградњу моста у Војковићима, кроз који отварамо, у првој фази, око 20 хектара земљишта погодног за долазак нових привредних субјеката на Источну Илиџу“, рекао је Божовић.

Он је рекао да је разговарано и о другим капиталним пројектима који ће бити приоритет у наредном периоду, те начину повећања прихода сарадњом општине и града.

Божовић је подсјетио да је општина Источна Илиџа имала намјеру оснивања туристичке организације, те да је данас на састанку постигнут договор и у том дијелу.

Он је напоменуо да је са Ћосићем разговарао и о преносу Аутобуске станице на ову општину, те да ће тај започети пројекат бити и реализован.

/Срна/