ЋОСИЋ: ИСТИНА СЕ НЕ МОЖЕ САКРИТИ

587

На Лапишници, на магистралном путу Сарајево-Пале, поново је постављена табла с натписом “Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”. Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић каже да му је жао што неке људе истина боли, али да се она не може сакрити.  

„Сви ми морамо живјети са истином. Таблу смо вратили и то на сигурно мјесто у Републици Српској, иако знамо гдје су стајале претходне табле и да ништа погрешно нисмо урадили“, навео је Ћосић.

Према његовим ријечима, умјесто испразне полемике са колегама из Сарајева, снажно ће ући у правну борбу за коначно утврђивање ентитетске линије разграничења.

„Дошло је вријеме да се и то уради и у томе нас нико не може спријечити“, рекао је Ћосић.

Ћосић истиче да је и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове потврдила да међуентитетска линија никада није утврђена, те наводи да заједничка комисија, која би требало да се бави разграничењем између ентитета, није ни почела са радом, иако је од Дејтонског мировног споразума прошло готово 30 година.

Из Управе су навели, каже Ћосић, да је Република Српска испунила све своје обавезе у вези са активностима на разграничењу, али да је друга страна упорно и систематски опструисала овај процес, тако да још није прецизно утврђен ниједан дужни метар граничне линије између ентитета, осим на Добрињи у Сарајеву, тамо гдје је то био интерес ФБиХ, и то путем арбитражне одлуке.

„Међутим, нећемо сада да улазимо у ту врсту полемике него ћемо маркирати и остале улазе у град и тиме је, што се нас тиче, стављена тачка на причу о таблама“, закључио је градоначелник.

Он је најавио конференцију за новинаре, која ће бити одржана до краја седмице, а на којој ће бити изнесене нове информације и документа који показују какав је живот био Србима у Сарајеву од 1992. године и доказују да су сарајевски Срби, након потписивања Дејтонског споразума, због страха за сопствену безбједност, морали да напусте овај град и крену у највећи мирнодопски егзодус икада забиљежен у свијету.