ЋОСИЋ: ИСТОЧНО САРАЈЕВО – БЕДЕМ СРПСКЕ (ФОТО)

297

На српском војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу данас је служен помен за погинуле српске борце и убијене цивиле, а потом су положени вијенци, поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима након помена и полагања вијенаца да су људи свих шест општина града Источно Сарајево највећи страдалници периода 1992-1995. године.

Ћосић је истакао да су овдашњи Срби изнијели терет одбране својих огњишта, пренијели своје мртве и поново се издигли и изградили град Источно Сарајево, за шта заслужују највећу почаст и признање.

„Сваког момента када посјетимо ово највеће светилиште Републике Српске враћамо дио дуга који никада у потпуности не може бити измирен и не треба, јер док год дуг враћамо дотле Српска постоји“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да је град Источно Сарајево истински браник и бедем Републике Српске и да треба истрајати у заједништву и окупљању.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да је велика ствар да се представници Републике Српске и града Источно Сарајебо окупљају на „Малом Зејтинлику“ гдје је сахрањено скоро 1.000 погинулих српских бораца, те указао на обавезу да се размишља о будућности њихове дјеце и потомака, као и Републике Српске.

Он је нагласио да ће Срби тешко свијету доказати своја страдања, јер је већ пројектовано ко је крив и њих не занима истина, али да Срби треба да се држе свог и да бране оно што је створено у минулом Одбрамбено-отадбинском рату.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић подсјетио је да и овај универзитет слави 30 година постојања управо захваљујући борби српских бораца који почивају на овом војничком спомен гробљу на Сокоцу.

Он је истакао да се и од ове академске заједнице очекује да јасно и гласно стане у одбрану српског идентитета и Републике Српске.

„Ови људи су дали своје животе за Републику Срспку, себе уградили у вјечност и наш неопростиви гријех би био да се њима сваке године на овај дан не ода посебна пажња и захвалност за оно што су учинили за наш народ, Српску и наш Универзитет“, рекао је Кулић.

На Централни крст на „Малом Зејтинлику“ вијенце су данас положили Томић и делегације града Источно Сарајево, Универзитета у Источном Сарајеву, Регионалне борачке организације и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Обиљежавање Дана и славе града Истично Сарајево, настављено је посјетом делегације Универзитета у Источном Сарајеву и изасланика српског члана Предсједништва БиХ Бошка Томића Манастиру Светог великомученике Георгија на Равној Романији на чијим зидовима су уписана имена више од 4.000 бораца Сарајевско-романијске регије погинулих за одбрану Српске, те Капели Светог мученика Петра Сарајевског.

Данашња посјета српском војничком спомен-гробљу „Малом Зејтинлику“ дио је програма обиљежавања Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Сарајевског.

/Срна/