ЋОСИЋ : НИКАДА СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ ЖРТВА БОРАЦА И САРАЈЕВСКИХ СРБА

435

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да се никада не смије заборавити жртва коју су дали борци Републике Српске у њеном стварању, као ни жртва сарајевских Срба који су у егзодусу напустили Сарајево прије 26 година.

Ћосић је на Сокоцу у обраћању поводом обиљежавања 26 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба на Сокоцу изразио наду да ће Република Српска као друштво да цијени жртву коју је поднио сваки Србин из Сарајева.

„На овом најсветијем мјесту Републике Српске је наприкладнија тишина. Када би морало да се прича, најбоље би ако би проговориле, причале ове кости испод бијелих крстова. Они би најбоље рекле о личном страдању, страдању народа и свему ономе што је прошло 1.000 војника који почивају овдје и 4.200 бораца Војске Републике Српске који се налазе на гробљима широм Сарајевско-романијске регије“, истакао је Ћосић на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу.

Он је додао да је сваки пети војник Војске Републике Српске страдао на овом подручју.

„Ово је било подручје које је највише брањено, јер је најжешће нападано. Да није било Српског Сарајева и бораца Војске Републике Српске на овом ратишту, сигурно да ни Република Српска данас не би изгледала овако“, истакао је Ћосић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да су највећу цијену и жртву за стварање Републике Српске и за њену овјеру платили сарајевски Срби који су оставили све што су имали и дошли у једну неизвјесност.

„Хвала Богу и добрим људима у свим локалним заједницама гдје су примљени и тамо гдје су дошли донијели су нешто и ново и квалитетно. Потврдили су Републику Српску својим останком у њој“, истакао је Бјелица.

Он је додао да је Соколац, као локална заједница дао све од себе од 1992. до 1995. године , па и 1996. године и све до данас.

„Наше је да ово чувамо, обиљежавамо датум и памтимо, да се никада не заборави, али и не понови оно што се десило нашем народу у Сарајеву 1995. године када је потписан Дејтонски мировни споразум и за зеленим столом одузета територија, огњишта, гробља нашем народу у пет, шест општина града Сарајева“, додао је Бјелица.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић изјавио је да је жртва сарајевских Срба печат на стварање Републике Српске.

Он је апеловао на надлежне да поведу рачуна о санацији споменика на „Малом Зејтинлику“.

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас је обиљежено 26 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Помену су присуствовали, осим предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића, потпредсједник парламента Српске Соња Караџић-Јовичевић, министара рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, као и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, те директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић.

Међу присутним су били и бројни српски представници у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, делегације регионалних и локалних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те начелници општина Сарајевско-романијске регије.

/Срна/