ЋОСИЋ СА МЛАДИМ ИНОВАТОРИМА МАТЕЈОМ ВЛАШКИМ И МАРКОМ ПОПОВИЋЕМ

297

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић организовао је данас пријем за Матеја Влашког и Марка Поповића, младе иноваторе који су на међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва „Иност младих 2023“ у Бањалуци, остварили запажен резултат, освојивши награде за  двије пројектне идеје – инфо портал Jahorinaask.com и дигитализација Јахорине.

„Било ми је задовољство да разговарам са наша два средњошколца из Источног Сарајева, који су град и себе успјешно представљали на такмичењу у Бањалуци, те у конкуренцији више од 700 такмичара из различитих градова и земаља, остварили побједе са двије пројектне идеје“, објаснио је Ћосић и додао да пројектна идеја о дигитализацији Јахорине подразумијева сензорска мјерења различитих параметара у вези са заштитом животне средине и пословања на Јахорини.

Mарко и Матеј су навели да пројектна идеја представља помоћ туристима, како би, уз помоћ сензора, сазнали неопходне информације о висини снијега, густини магле, брзини вјетра, као и о броју улазака возила и попуњености капацитета паркинг мјеста на овој планини.

На састанку је договорена и конкретна помоћ двојице младих средњошколаца Туристичкој организацији Града Источно Сарајево, као и граду Источно Сарајево.   

Предложено је да ови средњошколци у наредном периоду израде пројектни приједлог који би подразумијевао дигитализацију значајних локација у граду и споменика културе памћења, постављањем QR (ку-ар) кодова на одређеним локалитетима на подручју Источног Сарајева.

Како је током разговора речено, овим пројектом би становници и туристи имали могућност да прочитају информације на српском и енглеском језику о споменицима културе памћења, црквама на подручју града, споменику „Бели Вук“ на Тврдимићима, „Новом Зејтинлику“ у Сокоцу и осталим важним локалитетима у Источном Сарајеву. 

 „Још једном се показало да су људи, у овом случају млади, основни ресурс које Источно Сарајево има, те да не морамо да се бринемо за будућност овог града“, нагласио је градоначелник, пожеливши срећу Матеју и Марку.

Градоначелник Ћосић је истакао да је сигуран да овако вриједних младих људи има много у Источном Сарајеву, али да их је потребно препознати и подржати.