ЋОСИЋ УРУЧИО КИМОНА КАРАТЕ И ЏУДО КЛУБОВИМА

294

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић уручио је 60 кимона за два карате и четири џудо клуба са подручја града, која су обезбијеђена уз подршку амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана.

Ћосић је рекао да су по 10 кимона добили карате клубови „Игман“ и „Славија“, те џудо клубови „Рајко Кушић“, „Романија“, „Олимпик“ и „Славија“, а да је Берјан раније обезбиједио по 20 кимона за још два џудо клуба из Источног Сарајева.

Ријеч је о најмасовнијим борилачким клубовима који заслужују подршку локалне заједнице.

„Можемо рећи да је амбасадор, који је и наш суграђанин, значајно помогао да опремимо наше, како најмлађе, тако и јуниорске, сениорске и кадетске такмичаре ових борилачких спортова“, рекао је Ћосић новинарима.

Он је истакао да је у буџету града планирано 300.000 КМ за спорт, а нада се да ће се ребалансом буџета тај износ повећати на 350.000 КМ.

Ћосић је рекао да ће из ових средстава бити подржани сви ови клубови, можда не у жељеном износу, али ће Градска управа, каже, бити присутна у њиховим тренажним и такмичарским активностима, у складу са захтјевима.

„Било је задовољство разговарати са овим људима, поготово онима који су дуго тренери и воде клубове. Они су истински ентузијасти, јер је непроцјењива вриједност бити у прилици да тренирају велики број дјеце, чиме се смањује могућност да буду изложена негативним утицајима“, нагласио је Ћосић.

Он је нагласио да јавне институције, прије свега општине и град, морају да помажу ове клубове, јер је њихова мисија склањања дјеце од лоших навика непроцјењива и највреднија.

Један од тренера у Карате клубу „Игман“ Милета Вуковић каже да је ово диван гест, како руководства града, тако и амбасадора Берјана који је учинио напор да ступи у контакт са одређеним лицима у Јапану и обезбиједи вриједну донацију.

„Кимоно је светиња за људе који се баве борилачким спортовима. Он нас на директан, спортски и духован начин повезује са нашом спортском домовином, а то је Јапан“, истакао је Вуковић, те додао да су три ученика који тренирају у „Игману“ били и ученици генерације.

Тренери џудо клубова „Рајко Кушић“ Стојан Ристичевић и „Романија“ Дражен Суботић захвалили су Ћосићу и Берјану за спортоску опрему, нагласивши да је она доста скупа, па ни родитељи ни клубови не могу лако да набаве квалитетна кимона.

„Надам се да ће дјеца и наши клубови оправдати ову донацију“, рекао је Ристичевић, те додао да велики број дјеце остварује добре резултате на првенствима Републике Српске, али и на европским и свјетским такмичењима.

Суботић је рекао да је шест такмичара са подручја града Источно Сарајево изборило пласман на првенствима Европе и свијета, и то по два такмичара из џудо клубова „Романија“, „Фамос“ и „Рандори“.

/Срна/