„БЕСМРТНИ ПУК“ ПРВИ ПУТ МАРШИРАО УЛИЦАМА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

1185

Улицама Источног Сарајева данас је, поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом, први пут марширао „Бесмртни пук“ сачињен од бројних грађана који су носили фотографије својих предака, учесника у Другом свјетском рату, али и другим ослободилачким ратовима.
Поворку су предводили градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Карестеђијанц, као и представници градских општина.

Обраћајући се окупљенима уочи почетка марша, Карестеђијанц је рекао да је главна идеја и циљ марша „Бесмртног пука“, манифестације која је настала у Русији, да никада не буду заборављени хероји који су дали животе за слободу својих народа.

„Они су умирали на ногама да ми данас не би живјели на кољенима“, нагласио је Карестеђијанц.

Вуковић је изразио задовољство што је Источно Сарајево данас један од 500 градова у свијету, а трећи у Републици Српској, послије Бањалуке и Требиња, који организује марш „Бесмртног пука“, као и што је ова манифестација организована у сарадњи са Руском амбасадом, представницима борачких организација проистеклих из Другог свјетског рата, али и протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Дужни смо сви заједно, првенствено због млађих генерација, да преносимо истину о Другом свјетском рату и страдању Срба, Руса и Јевреја, али и других народа“, рекао је Вуковић, подсјетивши на стравичне злочине које су усташке хорде починиле на овим просторима, а који никада не смију бити заборављени.

Делегације града Источно Сарајево, руске Амбасаде, борачких организација и СУБНОР-а данас је на Сокоцу положила вијенце на спомен-обиљежја у Парку народних хероја, а вијенци и цвијеће положени су и на спомен-обиљежја у осталим општинама Источног Сарајева.

 

Поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом, у Културном центру Источно Ново Сарајево од 18.00 часова биће одржана и свечана академија.

Идеја о одржавању марша „Бесмртног пука“ у Источном Сарајеву настала је приликом недавне посјете руског амбасадора Петра Иванцова Градској управи Источно Сарајево.

Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији 2011. године, када је улицама Томска марширало 5.000 људи носећи слике предака страдалих у Великом отаџбинском рату.

За неколико година покрет се проширио на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је 2018. године само центром Москве прошетало њих више од милион.

Прошле године, манифестација је одржана у око 40 земаља, међу којима су САД, НЈемачка, Велика Британија, Француска, Аустрија, Италија и Кина.

 

/Срна/