ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН – ОБИЉЕЖЈИМА И ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ НА СОКОЦУ

1068

Делегација Града Источно Сарајево, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, општине Соколац, те представници борачких организација и СУБНОР-а положили су данас вијенце на спомен – обиљежје у Парку бораца Романије, централно спомен – обиљежје  борцима Сарајевско-романијске регије, на Споменик солунском добровољцу и на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу на којем је сахрањено 1.000  бораца ВРС са овог подручја погинулих у протеклом отаџбинском рату.

Полагањем вијенаца настављено је обиљежавање 9.маја – Дана побједе, које је почело Маршом“Бесмртног пука“, први пут организованим у Источном Сарајеву .

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да је Градска управа први пут организовала марш „Бесмртног пука“ у сарадњи са Амабасадом Руске Федерације у БиХ и Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, као дан сјећања на све жртве и јунаке који су дали животе у Другом свјетском рату борећи се прозив фашизма.

Вучетић је рекао да је ово својеврсно оплемењавање душа свих генерација које живе, али и надахнуће за вјечну жељу за слободом и јачање патриотског духа српског народа у Републици Српској.

„Не требамо заборавити и традиционалне пријатељске везе са руским народом који је највише страдао у том рату и на својим плећима изнио терет слома над фашизмом“, нагласио је Вулетић.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц нагласио је да је покрет отпора фашизму у  бившој Југославији веома цијењен у Русији. Он каже да су потомци 27 милиона погинулих у Совјетском Савезу у Другом свјетском рату захвални југословенским патриотама за несебичан подвиг.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је гдје је био слободарски народ Романије и за које се вриједности борио.

„Кад је ријеч о нашој Романији и српском народу са овог подручја, увијек смо били на страни истине и правде. Међу првима смо дигли глас против фашизма, окупатора и дали огромну жртву. Не дозвољавамо да то буде заборављено!“, рекао је Бјелица.