„ДАН КОСИДБЕ РОМАНИЈА 2019“: НАЈБОЉИ КОСАЦ САВО ВЛАЧИЋ ИЗ ХАН ПИЈЕСКА

901

Косац Саво Влачић из Хан Пијеска побједник је манифестације „Дани косидбе Романија 2019“, која је одржана на Сокоцу.
На парцели у Брезјаку надметало се 15 косаца из Пљеваља у Црној Гори, са Рајца у Србији, те Калиновика, Мокрог, Хан Пијеска и Сокоца.

Други је био Небојша Дупљан из Сокоца, а треће мјесто је освојио Радмило Ђуковић из Пљевља у Црној Гори.

У екипном кошењу ручном косом најбоља екипа је била „Романија“ са Сокоца, друга је „Пљевља“, а трећа „Браћа Дупљанин“ са Хан Пијеска.

У бацању камена с рамена прво мјесто освојио је Марко Лубарда, друго Стефан Ећимовић, а треће Немања Ђаковић, сви са Сокоца, док је у надвлачењу конопца најбоља била екипа „Чајевић комерц“ са Сокоца.

Такмичарски дио манифестације данас је отворио Данко Вучетић, замјеник градоначелника Источног Сарајева и предсједник Организационог одбора, који је захватио први откос.

Вучетић је рекао новинарима да је ово битна манифестација за овај крај, јер приказује обичаје са ширег простора Сарајевско-романијске регије и Старе Херцеговине.

„Био је ово приказ мобе са етно елементима, козбашем – првим косцем, водоношом, потпуном припремом косаца, па су посјетиоци имали прилику да све то виде“, нагласио је Вучетић.

Вршилац дужности директора Туристичке организације општине Соколац Мирјана Симовић нагласила је да је програм Дана косидбе почео синоћ народним весељем у Брезјаку, а данас су на истом локалитету своје умијеће показал најбољи косци из Србије, Црне Горе и Републике Српске, који су се такмичили под слоганом „Шире, брже, боље“.

Побједник манифестације Саво Влачић иницијатор је идеје да се на подручју Сарајевско-романијској регији оснује удружење косаца.

Најстарији косац на данашњој манифестацији је осамдесеттрогодишњи Буде Мијатовић, а најмлађи седмогодишњи Никола Мијатовић.

У оквиру „Дана косидбе Романија 2019“ организован је и култруно-забавни програм у коме учествују изворне пјевачке групе и бендови народне музике.

Секција за друштвени положај жена Удружења грађана „Аурора“ са Сокоца припремила је за посјетиоце ове манифестације традиционална народна јела и изложила ручну радиност својих чланица, а запослени у радно-окупационој терапији Специјалне болнице за психијатрију Соколац изложили су украсне предмете, рад пацијената ове установе.

Организатор манифестације је Туристичка организација општине Соколац, покровитељи Град Источно Сарајево, општина Соколац и привредници ове локалне заједнице.

Ова манифестација одржава се од 1975. када су се на Хан Краму одржавали „УПИ-јеви Дани косидбе“, а на подручју општине Соколац од 2012. године.

 

/Срна/