ВУКОВИЋ НА ОТВАРАЊУ КОШАРКАШКОГ КАМПА НА ЈАХОРИНИ

887

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић отворила је јуче на спортским теренима апартхотела „Вучко“ на Јахорини кошаркашки камп „Граве три поинтс“ који је окупио око 500 младих кошаркаша узраста од шест до 16 година.
„Ово је изузетно важан догађај у кошаркашком кампу који се традиционално организује на олимпијској љепотици Јахорини. Камп слави пунољетство, а присутни су учесници из Републике Српске, Федерације БиХ и Турске“, навела је Давидовићева на конференцији за новинаре.

Малишани, истиче она, на Јахорини имају фантастичне услове за тренинге и учење својих првих кошаркашких корака.

Давидовићева је похвалила организатора кампа, Кошаркашки клуб „Партизан“ ТС Бањалука чији тренери из године у годину показују озбиљан и професионалан рад са младим кошаркашким надама.

„Посебно нам је важно да нам се дјеца што масовније баве спортом, а овакви кампови су идеална база за то, јер су то мјеста гдје дјеца одрастају у здраве људе, и да уче шта значи спорт, а не да их васпитава улица“, поручила је Давидовићева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић похвалио је изузетан и професионалана рад организатора кампа на Јахорини.

Он је рекао да су град Источно Сарајево и градска Туристичка организација финансијски помогли организовање кошаркашког кампа „Граве три поинтс“ и најавио да ће то радити и убудуће.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан ЛЈевнаић потврдио је подршку свим овако квалитетним активностима које доприносе афирмацији Јахорине и спорта.

Он је поновио да су на Јахорини у току инфраструктурни радови вриједни око 30 милиона КМ и додао да је ова планина љепша љети него зими.

ЛЈевнаић је апеловао да надлежне власти обезбиједе изградњу тротоара на путној комуникацији која води кроз планину да би њени гости, поготово дјеца, били што безбједнији приликом посјете Јахорине.

Добре тренинге, угодан боравак и лијепо дружење малишанима су пожељели и представник хотела „Вучко“ Александар Провић и представник „Граве осигурања“ Срђан Вукадин, као и кошаркаши „Партизана“ Ђорђе Гагић и Стефан Јановић.

У Кошаркашком клубу „Партизан“ ТС Бањалука наглашавају да кроз „Граве три поинтс“ годишње прође више од 500 дјевојчица и дјечака различитих узраста.

Акценат је првенствено на окупљању младих који припадају категоријама јуниора, кадета и пионира, али учествују и најмлађи, који о кошарци уче кроз мини баскет принципе.

Камп ће ове године бити реализован у четири смјене и завршава се 24. августа.

Тренинзи током трајања кампа реализују се путем неколико програма – основни програм који подразумијева три нивоа и прилагођен је старосној категорији те кошаркашком знању сваког појединца, сопствени програм, који подразумијева рад са појединцима и малим групама, а све у договору и кроз заједничко планирање са организатором кампа и индивидуални програм, који се односи на посебан сет тренинга прилагођен играчкој позицији сваког младог играча.

Додатни садржаји укључују и такмичење у слободним бацањима, голф /шутирање са девет различитих позиција/, такмичење у шутирању за три поена, такмичења „три на три“, такмичења „пет не пет“ у више категорија, ол-стар утакмице, као и награде за најперспективнијег и најмлађег учесника.

Кошаркашки клуб „Партизан“ ТС Бањалука од 2002. године организује међународни кошаркашки камп „Граве три поинтс“ као један од највећих догађаја за младе кошаркаше у Републици Српској и БиХ, који се одржавао на спортским теренима Олимпијског центра „Јахорина“.

Камп је до сада посјетило око 10.500 младих играча из цијелог свијета, а осим дјечака и дјевојчица из БиХ и земаља региона, учествовала су и дјеца из САД, Канаде, Холандије, Шведске, Француске, НЈемачке и многих других држава.

До сада је учешће узело више од 1.400 тренера, едукатора и осталих професионалаца из свијета кошарке и спорта, о чему најбоље говори чињеница да су промотери кампа на Јахорини до сада били кошаркашки асови Предраг Даниловић, Владе Дивац, Жарко Паспаљ, Радослав Нестеровић, Мирослав Берић, Душан Кецман и многи други.

 
/Срна/