ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ БИЋЕ ОБИЉЕЖЕН 9. СЕПТЕМБРА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

510

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску биће обиљежен 9. септембра, на датум када су приликом НАТО бомбардовања убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац, одлучено је на данашњем састанку пододбора за обиљежавање овог догађаја који је одржан у Источном Сарајеву.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је представницима ресорног министарства који су иницирали да се састанак о овој теми одржи управо у Градској управи Источно Сарајево.

„Разговарали смо о мјесту и начину обиљежавања овог догађаја, јер мислимо да је то важан датум у нашој новијој историји. Сматрамо да досадашње обиљежавање није било на нивоу који овакав догађај заслужује и веома нам је драго што се и овај датум од ове године обиљежава на највишем нивоу у Републици Српској“, рекао је Вуковић.

„Симболично ћемо тај датум обиљежити 9. септембра, на дан када су настрадали брат и сестра Галинац, који су међу првим жртвама НАТО бомбардовања ових простора. Усвојили смо иницијативу да се у наредном периоду у нашем граду изгради спомен-обиљежје, посвећено свим жртвама НАТО бомбардовања са подручја цијеле Републике Српске“, нагласио је Вуковић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће тог дана у 10.30 часова у Храму Светог Петра Зимоњића Сарајевског у Војковићима у Источној Илиџи бити служен парастос за све невине жртве НАТО агресије, а потом ће у 11.00 часова на гробове брата и сестре Галинац, на гробљу у насељу Грлици, бити положени вијенци и цвијеће.

Према његовим ријечима, у 12.00 часова ће у Културном центру у Источном Новом Сарајеву бити одржана пригодна духовна академија.

Договорено је и постављање билборда по граду Источно Сарајево како би јавност била информисана о овом догађају. Подржан је приједлог да Град Источно Сарајево покрене иницијативу за подизање спомен-обиљежја у знак сјећања на жртве страдале у НАТО бомбардовању и агресији.

Предсједник Борачке организације Илиџански борац Горан Шеховац рекао је да су жртве НАТО агресије на ове просторе велике, јер, осим значајног броја војника и цивила који су директно настрадали приликом дејства НАТО авијације, многи грађани  српских општина које су биле погођене НАТО бомбама, умрли у послијератним годинама од посљедица дејства осиромашеног уранијума.

„Представници борачких организација пружуће логистичку и сваку другу врсту помоћи приликом обиљежавања овог догађаја, јер је то најмање што можемо да учинимо, како жртве и све страхоте из протеклог рата, не би пале у заборав“, рекао је Шеховац.

Данашњем састанку у Градској управи Источно Сарајево присуствовали су представници ресорног министарства, предсједник и потпредсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић и Мирослав Дивчић, представници општина у саставу града Источно Сарајево, те општина Хан Пијесак, Калиновик,Чајниче, као и борачких организација.

Брат и сестра Галинац, које је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације, међу првим су жртвама НАТО агресије на овом подручју.

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа прошле године на приједлог Срне.