ДОЧЕК ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА, НОВОИЗАБРАНОГ МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ Г. ХРИЗОСТОМА

1228

Обавјештавамо вјерујући народ, грађане Источног Сарајева, Сарајевско-романијске регије и Митрополије Дабробосанске да ће свечани дочек новог митрополита дабробосанског Господина Хризостома бити одржан у суботу, 2.септембра 2017. године у 16 часова и 30 минута у Порти храма Светог пророка Илије /Романијска Лазарица/ на Сокоцу.

На Светом архијерејском сабору Српске православне Цркве, одржаном од 14. до 24. маја 2017. године, за митрополита дабробосанског изабран је Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански Господин Хризостом (Јевић).

Епископ Хризостом рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца. Завршио је Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки, гдје је примио монашки образ 1971. године. Студирао је на Аристотеловом универзитету у Солуну и на Православном богословском факултету у Београду.

Од 1981. до 1991. године предавао је у Богословији у Крки, да би на Светом архијерејском сабору 1991. године био изабран за епископа Бихаћко-петровачке епископије. Овом епархијом управљао је до 2013. године, након чега бива постављен за епископа зворничко-тузланског. На Светом архијерејском сабору Српске православне цркве 2017. године, Његово Преосвештенство епископ Хризостом изабран је за новог митрополита дабробосанског.

Епископ Хризостом је на трону дабробосанских митрополита насљедник блаженопочившег митрополита Николаја (Мрђе), који је Митрополијом управљао од 1992. до 2015. године. По упокојењу митрополита Николаја на празник Преподобне Параскеве, 27. октобра 2015. године, Митрополијом је као администратор управљао Његово Преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Григорије.

Благодарни Господу за достојног насљедника блаженопочившег митрополита Николаја, свештенство и народ Дабробосанске митрополије очекују увођење епископа Хризостома у трон дабробосанских митрополита.