ДОДИЈЕЉЕНЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА 50 СТУДЕНАТА И СРЕДСТВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ЗА 20 ДОКТОРАНАТА

1385

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић потписаo je данас уговоре са 50 студената којима су додијељене стипендије за школску 2017/2018. годину, као и 20 доктораната којима су додијељена средства за суфинансирање научно-истраживачког рада.

Вуковић је рекао да Град Источно Сарајево на овај начин показује бригу према Универзитету у Источном Сарајеву, свим факултетима, студентима и постдипломцима.

„Овим показујемо да желимо и на овај начин да помогнемо нашим факултетима и Универзитету у цјелини. Додјела стипендија ове године обављена је нешто касније него обично, јер смо чекали да општине заврше процедуре око додјеле стипендија, како би они студенти који нису добили стипендије у својим општинама добили прилику за ову врсту помоћи“, рекао је Вуковић, додајући да у Граду Источно Сарајево нису жељели да политизују овај догађај прије избора, па је и то један од разлога одређеног кашњења у додјели стипендија.

„Жао нам је што одређен број постдипломаца није добио стипендију, али морамо да истакнемо да је конкурисао већи број доктораната, који су имали предност приликом одлучивања“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је појаснио да ће износ стипендије Град Источно Сарајево уплатити једнократно, односно, да ће до краја седмице свим студентима бити уплаћено по 1.000 КМ, а докторантима по 500 КМ за сунансирање научно-истраживачког рада.

Он је позвао стипендисте да користе сваку прилику да промовишу Универзитет у Источном Сарајеву и град Источно Сарајево, јер, како је рекао, то треба да буде заједничка мисија свих субјеката друштва.

Студент четврте године Опште књижевности  и библиотекарства Борјана Срдановић  рекла је да је ово први пут да добије стипендију, због чега јој то представља својеврсну награду за досадашње школовање.

Миодраг Форцан, виши асистент на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву, завршава докторске студије на Електротехничком факултету у Београду. „Захвалан сам Граду Источно Сарајево што брине о младима који се усавршавају у својој струци, јер сматрам да смо ми будућност овог града.Стипендију ћу искористити да завршим докторску дисертацију, односно, експериментални дио завршног рада“, рекао је Форцан, додајући да своју будућност види у Источном Сарајеву.

Међу добитницима стипендија су дјеца из борачких категорија, као и четворо овогодишњих ученика генерације средњих школа са подручја града Источно Сарајево, који, према Правилнику о стипендирању, директно остварују право на стипендије.

Град Источно Сарајево у буџету за ову годину обезбиједио је 50.000 КМ за стипендије студентима, као и 10.000 КМ за суфинансирање научно-истраживачког рада /други и трећи циклус студија/.