ДОГОВОРЕНА САРАДЊА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И НАНЂИНГА

791

На састанку делегација Источног Сарајева и кинеског Нанђинга начелно је договорено братимљење два града, те разговарано о могућностима сарадње у областима економије, трговине, туризма и културе, рекао је замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић.

Вучетић је нагласио да је најављена и отворена могућност стипендирања, као и боравак студената из Источног Сарајева у Нанђингу.

Он је навео да ова два града имају доста сличности које би могле да их повежу у оквиру будуће сарадње, што се, прије свега, односи на еколошки здраву средину, туризам, као и Јахорину.

„Ту је и посјета сајмовима у Нанђингу да би могли да буду представљени сви ресурси и потенцијали Источног Сарајева за будућа улагања у привредне капацитете и уопште на простор Сарајевско-романијске регије“, рекао је Вучетић.

Предсједавајући политичке консултативне заједнице града Нанђинга Љу Јиан сматра да постоји простор за даљу сарадњу с обзиром на потенцијал ове регије.

„Надам се да ћемо у оквиру културне и туристичке размјене успоставити још бољи однос, направити платформу између двије земље која ће ојачати нашу сарадњу. Добродошли сте сви из ове регије у наш прелијеп Нанђинг, да упознате нашу културу и љепоте нашег града“, поручио је Љу Јиан.

Директор Туристичке организације „Јахорина“ Источно Сарајево Игор Тошић истакао је да је ово била прилика да делегацију Нанђинга упознају о чињеници да је туризам на овом подручју у експанзији, да се много улаже и да се број долазака и ноћења из године у годину повећава.

„Кинеско тржиште је веома пожељно за град Источно Сарајево, јер је то нација која по проценту највише путује и очекујемо да имамо још више туриста из ове земље. Била је ово прилика за договор о промоцији, како у Нанђингу, тако и на другим мјестима, што ће допринијети посјећености ове регије“, рекао је Тошић.

Вишечлану делегацију Нанђинга чинили су чланови управе града, директори туристичке организације и туристичке агенције, те политички и економски представници тог града.

 

ИС радио/Срна