СОКОЛАЦ- Планирана мини-хидроцентрала на Каљини

1095

Општина Соколац ући ће у процедуру издавања грађевинске дозволе за изградњу мини-хидроцентрале снаге 300 киловата на ријеци Каљини, вриједности 1.500.000 КМ, договорено је на састанку начелника општине Милована Бјелице са представницима Комисије Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Бјелица је након данашњег састанка на Сокоцу рекао новинарима да је изградња овог објекта за производњу електричне енергије из обновљивих извора планирана на ријеци Каљина, на локалитету према насељу Бањалучица.

Он је истакао да је инвеститор „Еко-енергија“ из Мостара, те да ће посао изградње водити Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске, односно ресор енергетике у том министарству.

Помоћник министра за енергетику у Министарству индустрије, енергетике и рударства Српске Милан Баштинац нагласио је да су испуњени сви услови у контексту регулативе и досадашњих активности инвеститора у општини Соколац, што је предуслов да ресорно министарство предложи Влади Српске да покрене иницијативу расписивања јавног позива о додјели концесије на експлоатацији ријеке Каљине.

Баштинац је додао да ће изградња мини-хидроцентрале бити веома значајна за Соколац јер ће допринијети развоју производње електричне енергије, сигурности снабдијевања локалног становништва, а подразумијева и уређење обале Каљине.

„Када завршимо процедуру, што би требало да урадимо у року од четири мјесеца, инвеститор би могао да на јесен почне са грађевинским радовима, тако да би у року од годину дана мини-хидроелектрана могла да буде на мрежи“, најавио је Баштинац.

Он је подсјетио да је инвеститор предао захтјев и за двије локације за исту намјену на подручју општине Вишеград, о чему ће Комисија ресорног министарства током дана разговарати и са представнцима те општине.

 

/Срна/