ДОГОВОРЕНА САРАДЊА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И НОВОГ САДА

1250

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић разговарао је у Новом Саду са градоначелником тог града Милошем Вучевићем о сарадњи Источног Сарајева и Новог Сада у области привреде, културе, образовања и спорта.

Након сусрета са градоначелником Новог Сада, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да је Град Нови Сад  у посљедње вријеме град успјеха, те да ће град Источно Сарајево покушати све позитивне праксе који  Нови Сад примјењује примјенити и у Источном Сарајеву.

„Посебно када је ријеч о довођењу инвеститора и реализацији  привредних активности, како би и ми на подручју Источног Сарајева  примјенили позитивна искуства и самим тим побољшали привредни амбијент у Источном Сарајеву“, закључио је Вуковић за ИС Радио.

 Разговарано је и о организацију Европског омладинског олимпијског фестивала /EYOF/, који ће у фебруару сљедеће године бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву.

„Интересантно је да ће у 2019. години када се у Источном Сарајеву одржава Олимпијада за младе , у јануару мјесецу Нови Сад  бити домаћин и европска пријестоница омладине.То су два догађаја која свакако спајају два града Источно Сарајево и Нови Сад“,истакао је Вуковић. Вуковић и Вучевић разговарали су и о организацији зимског фестивала EXIT 84, који се од ове године одржава на Јахорини, у оквиру великог новосадског EXIT-а.

„EXIT  је бренд и Новог Сада и Србије, али од 2018. године  EXIT се у зимском формату одржава на Јахорини, у Источном Сарајеву.То је догађај  који позива све грађане Источног Сарајева да љети дођу у Нови Сад, али исто тако и све Новосађане да у зимском периоду присуствују EXIT-у на Јахорини“, истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Разговарано је и о универзитетским темама, гдје је наглашена чињеница да су Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Новом Саду повезани већ двије деценије.

„Ја сам изразио захвалност и градоначелнику Новог Сада, као и универзитетској заједници Новог Сада који су помагали развој Универзитета  у Источном Сарајеву, када је то нама било најпотребније. Истовремено се и  надамо да ћемо потписати одређене споразуме између два Универзитета , посебно између Факултета за физичко васпитање и спорт, који су нам важни у намјери да Европски зимски фестивал организујемо  на најбољи могући начин“, нагласио је Вуковић за ИС Радио.

Током сусрета разговарано је и о културној сарадњи, као и о систему такмичења школског спорта града Новог Сада,који је систематично развијен и чији примјер би требао да се пренесе на подручје града Источног Сарајева.

„Договорено је да у наредном периоду обновимо састанке два града и да све оно о чему смо  разговарали припремимо и потпишемо одређене споразуме,чиме би озваничили почетак сарадње Новог Сада и Источног Сарајева“, закључио је Вуковић.

 

/ИС-радио/