У НОВОМ САДУ ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕYОF-а

1843

У амфитеатру Универзитета у Новом Саду  јуче је одржана  презентација Европског омладинског олимпијског фестивала (EYOФ 2019).  Презентацији су присуствовали представници Покрајинске владе Војводине, градова Новог Сада и Источног Сарајева, Универзитета  у Новом Саду, САНУ, те делегација  ЕYОF-а.

Директор ЕYОФ 2019 Сенахид Годињак презентовао је присутнима  комплетну организациону структуру, реализоване инфраструктурне пројекте, адаптације борилишта, новоизграђена борилишта, као и планиране активности  до почетка одржавања великог спортског догађаја који ће се у периоду од 9.-16. фебруара 2019.године одржати у Источном Сарајеву и Сарајеву.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић упознао је домаћине да су градови Источно Сарајево и Сарајево добили повјерење Европског олимпијског комитета да буду домаћини Олимпијаде за младе.

„Ова дра града су показала спремност за организацијом овог великог спортског догађаја.У свему томе требала је и велика подршка да би велики дио европских земаља гласао за нас да би били домаћини ЕYОФ-а 2019.Зато смо захвални и Србији, тј.Олимпијском комитету Србије, што је био подршка у добијању кандидатуре. Данас сам се у Покрајинској влади захвалио и тадашњем предсједнику Олимпијског комитета  Србије Владу Дивцу, а касније и предсједнику Божидару Маљковићу, који су у име Србије дали велику подршку, јер је нама та подршка изузетно важна“, истакао је Вуковић.

Проректор Универзитета у Новом Саду проф.др Сања Подунавац Кузмановић истакла је да је радује што ће овај дио Босне и Херцеговине поново бити мјесто сусрета спортиста више од 50 земаља.

„Радује ме сазнање да ће у нашој близини поново оживјети олимпијски дух. ЕYОФ је мјесто које ће омогућити хиљадама младих да покажу своје таленте, а то ће бити уједно и прилика за културне и образовне размјене.Оно што ја видим као заједнички именитељ за наш град, Нови Сад и за градове Источно Сарајево и Сарајево у наредној години, јесте младост“, истакла је Подунавац Кузмановић.

Проф.др Зоран Милошевић, секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Владе Војводине истакао је значај одржавања  Европског омладинског олимпијског фестивала као прилику оживљавања олимпијског духа из 84.године.

„Повезаност градова Новог Сада и Источног Сарајева и Сарајева је утолико већа јер у 2019. године ће и Нови Сад бити пријестоница омладине. Зимски фестивал младих, који се у фебруару одржава у Источном Сарајеву и Сарајеву, показују спремност ових градова да гледају у будућност кроз организовање и реализацију пројеката који се тичу младих и омладине“,истакао је Милошевић.

Предсједник Скупштине града Новог Сада, Здравко Јелушић обраћајући се присутнима и великом броју студената у амфитеатру новосадског Универзитета рекао једа је Нови Сад град омладине, спорта и културе, те нагласио да ће и  Нови Сад, Покрајинска влада и Универзит  дати свој допринос у организацији ЕYОФ-а.

„Ми смо заинтересовани да помогнемо у свим сегментима, као институције које се налазе на подручју града Новог Сада, а који се брине да сљедећу годину покажемо да овај град достојно носи титулу европске омладинске пријестонице“, истакао је Јелушић.

Домаћини у Новом Саду исказали су пуно повјерење у реализацију пројекта и истакли да се градови домаћини Источно Сарајево и Сарајево налазе на добром путу који гарантује успјешну организацију ЕYОФ-а 2019.

Представници ЕYОФ-а презентовали су начин реализације Игара, јер се очекује и велики број волонтера и из Новог Сада који ће бити ангажовани током одржавања ЕYОФ-а 2019 у фебруару мјесецу.

 

/ИС-радио/