ДРАГО ПЕЛЕМИШ ПОБЈЕДНИК САБОРА ГУСЛАРА, ВУЧЕТИЋ: ГУСЛАРИ СРПСКУ ИСТОРИЈУ ЧУВАЈУ ОД ЗАБОРАВА

1295

Драго Пелемиш из Гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала проглашен је за најбољег на традиционалном сабору гуслара „Романијо горо од јунака“ на Сокоцу на коме је наступило 26 гуслара из девет друштава из Републике Српске.

Овогодишњи Сабор гуслара „Романијо горо од јунака“ отворио је Данко Вучетић, замјеник градоначелника Источног Сарајева.

Вучетић рекао је  да општина Соколац и Град Источно Сарајево препознају значај ове културне манифестације и да је подржавају заједно са ентузијастима и соколачким Гусларским друштвом „Романија“ већ 24 године.

„Да није било српске народне поезије данас не би многи знали ни наше јунаке, ни нашу историју на коју смо веома поносни“, истакао је Вучетић.

„Ово је једна од најстаријих гусларских манифестација на овим просторима, али и једна од настаријих културних манифестација на ширем простору Републике Српске. Ми препознајемо њен значај и подржавамо је сваке године. Гуслари су ти који су српску историју преточили у пјесму и послали је у незаборав, истакао је Вучетић.

Пелемиш каже да ова награда за њега значи много, јер је прва на овако значајној манифестацији за 35 година колико се бави гуслањем.

Организацију Сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“ и ове године подржао је Гусларски савез Републике Српске. Сабор је својим присуством увеличао и предсједник Гусларског савеза Вукота Говедарица.

Специјални гости на гусларском сабору „Романијо горо од јунака“ били су народни гуслари Вељко Ђурановић, гусларски првак свих српских земаља, Милош Паровић, четвороструки гусларски првак Српске и Срђан Трифковић.

Двадесет четврти Сабор гуслара у Сокоцу финансијски су помогли општина Соколац, Град Источно Сарајево, Јавно комунално предузеће Соколац, а.д. Романијапутеви, Чајевић комерц, СБС промет, Вељко Тодоровић и Миломир Ивановић.