ГРАДОНАЧЕЛНИК И ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ УГОСТИЛИ ЧЛАНОВЕ РУСКОГ АНСАМБЛА „ДЕРБЕНЕВКА“

1175

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић угостили су данас делегацију из Русије у којој су били чланови руског пјевачког друштва „Дербеневка“ из Москве.

Ансамбл „Дербеневка“ у нашем граду борави поводом 11. Сабора српског изворног стваралаштва, који ће бити одржан од 2-10. септембра.

Градоначелник је изразио задовољство што је овај град у оквиру 11. Сабора српског стваралаштва у прилици да угости чланове ансамбла „Дербеневка“ из братске Русије.

„Користим прилику да захвалим и нашем Српском културно-умјетничком друштву `Војковићи`, које годинама ради на очувању традиције и културе српског народа. С обзиром на дугу традицију односа руског и српског народа, посебно нам је задовољство што ће у оквиру 11. Сабора концерт одржати и наши гости“, рекао је Вуковић током пријема за чланове ансамбла „Дербеневка“ из Москве.

Вуковић је члановима ансамбла „Дербеневка“ захвалио што су били одлични домаћини члановима СКУД-а „Војковићи“ током њиховог недавног боравка у Москви.

„Град Источно Сарајево ће увијек подржавати овакве манифестације и дружења у области културе. СКУД `Војковићи` је имао у претходном периоду и увијек ће имати пуну подршку Града Источно Сарајево“, рекао је Вуковић.

Павел Сергејевич Крјуков, члан ансамбла „Дербеневка“ из Москве, завахалио је домаћинима на срдачном гостопримству и изразио задовољство што ће ансамбл бити у прилици да се представи грађанима Источног Сарајева.

„Српска и руска традиција и култура су веома блиске и оног момента када смо имали први додир са српском културом, ми смо се у њу заљубили. Увијек нам је драго да дођемо у Републику Српску, да будемо овдје и да се дружимо са нашом браћом Србима“, рекао је Крјуков.

Крјуков је навео да ансамбл „Дербеневка“ у Москви окупља велики број људи заљубљених у традиционалну руску музику.

„Мањи број чланова ансамбла професионално се бави пјесмом и плесом, док већи број то чини аматерски, из љубави и хобија. Попут наше огромне земље, тако је и традиција, без обзира на исти словенски коријен, јако различита. Потрудићемо се да сутра на концерту у Источном Сарајеву покажемо један дио тих различитости“, додао је Крјуков.

Крјуков је истакао да ће се ансамбл „Дербеневка“ предствити народним пјесмама из различитих региона – од Сибира преко Урала, Кавказа, централне, јужне и западне Русије.

„За ово путовање су се посебно окупили људи из различитих регија Русије. Ми ћемо пјевати различите пјесме – мушке, женске, лирске, обредне, љубавне, похвалне и свирати различите народне инструменте“, рекао је Крјуков.

Он је додао да ће се сутра на концерту у Источном Сарајеву са руским гуслама представити гуслар Дмитриј Парамонов, који сам и израђује тај инструмент.

„Надамо се да ћемо сутра запјевати и заиграти традиционалне руске пјесме заједно са нашом браћом Србима“, рекао је Крјуков.

Градоначелник Источног Сарајева је гостима из Москве поклонио двије књиге „Стварање Републике Српске“, аутора Николе Кољевића, а руски ансамбл Вуковићу и његовим сарадницима отпјевао је традиционалну пјесму захвалности коју у Русији пјевају гости домаћинима.