СОКОЛАЦ- Храм у Озерковићима „одмор за душу“

2048

Манастир Свете Тројице у Озерковићима код Сокоца више од три мјесеца дјелује као мушки манастир, а однедавно се у њему, осим копије иконе Мајке Божије Јерусалимске, чувају и мошти Светог Димитрија, што у овај молитвени дом привлачи све већи број православних вјерника.

Игуман овог манастира Георгије Станковић наводи за Срну да је прву литургију по доласку у овај храм служио на празник Преображења Господњег и да од тада свакодневно служи по монашком уставу, изузев литургије.

„Манастир у Озерковићима има двије велике светиње, дио моштију Светог великомученика Димитрија Солунског из првих вијекова хришћанства и копију иконе Мајке Божије Јерусалимске, која је освештана на гробу Господњем“, истиче намјесник овог храма.

Према његовим ријечима, мошти Светог Димитрија чудотворца добио је недавно од једне благочестиве хришћанке, директно из Солуна, а копију иконе Мајке Божије из Јерусалима донио је блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Игуман Георгије истиче да се у Манастиру Свете Тројице сваког уторка од 18.00 часова служи акатист Светом Димитрију, а у част иконе Мајке Божије Јерусалимске акатист се служи сваког петка од 18.00 часова.

„Доласком ових светиња у наш манастир, имамо велику обавезу и одговорност, прво – да се молимо, а друго – да будемо добри људи. Управо мошти светитеља и икона Мајке Божије позивају нас да подражавамо пут Христа, пут Јеванђеља, љубави, да себе изграђујемо и утврђујемо у истини, вјери и нади“, поручује игуман Манастира Свете Тројице.

Игуман Георгије наводи да су од његовог доласка у Манастир Свете Тројице, уз Божију помоћ, а по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и уз разумијевање добрих људи, почеле активности на обнављању светилишта, које је до његовог доласка било затворен и запуштен женски манастир.

Он наглашава да је недавно са конака манастира у Озерковићима скинута стара фасада, имитација шиндре, а потом, захваљујући донаторима Верици и Драгану Станојловићу из Београда, урађена комплетна топла фасада.

Митрополит Хризостом, према ријечима игумана, донирао је средства за уређење горњег спрата конака са седам келија, у које, осим монаха, могу да дођу и вјерници.

Игуман Георгије истакао је да је један од недавних посјетилаца и пријатеља овог храма Срђан Алексић, млади архитекта из Беча, донирао комплетан пројекат обнове Манастира и конака, чија ће реализација почети на прољеће.

Према том пројекту, како каже, црква би требало да буде у камену, са фрескама, подним гријањем, са каменим зидом и улазном кулом, великом капијом и продавницом свијећа.

Игуманова жеља је да се епархијска радионица за претапање свијећа са првог спрата премјести у монтажни објекат иза Манастира, за шта има обећану помоћ начелника општине Соколац Милована Бјелице, а, умјесто радионице, тај простор био би преуређен у гостопријемницу.

Игуман Георгије је дошао у Манастир у Озерковиће са постдипломског студија за црквену дипломатију на Московској духовној академији, на Божији призив и препоруку митрополита Хризостома.

За њега је Манастир посебно мјесто мира, радости и спокоја, освештано молитвом, која почиње јутрењем, завршава повечерјем, а чији врхунац је литургија.

Игуман каже да би волио да Манастир Свете Тројице буде центар гдје ће долазити много људи, који ће се ту молитвено одморити од свакодневних брига и градске тјескобе, међусобно разговарати „и чистити душу од тешкоћа, да би након тога могли наставити подвиг у кругу породице“.

Он вјерује да ће, уз разумијевање представника три општине – Соколац, Рогатица и Пале, макадамски пут од четири километра, који води до Манастира са главног пута Соколац-Рогатица, ускоро бити асфалтиран.

Игуман је увјерен да ће Манастир коначно добити воду са тек изграђене секундарне водоводне мреже.

Он истиче да су му до сада у великој мјери, радним акцијама при постављању фасаде на уређењу конака и дворишта, помагали чланови соколачког Планинарског друштва „Гласинац“, као и бројни пријатељи Манастира из Рогатице, са Пала и Сокоца.

Игуман Георгије позива све православне вјернике и добре људе, да, у складу са својим могућностима, помогну обнову овог храма прилозима у згради Митрополије дабробосанске и у Манастиру Свете Тројице у Озерковићима или на жиро рачун: Нова банка, Манастир Свете Тројице Озерковићи 555-00201477289-8.

Манастир је изграђен на тромеђи општина Соколац, Рогатица и Пале и освештан 2005. године.

 

 

/Срна/