ЛУЧИЋ И МАЛАГУРСКИ НАЈАВИЛИ СНИМАЊЕ ФИЛМА „РЕПУБЛИКА СРПСКА: БОРБА ЗА СЛОБОДУ“

772

Предсједник Скупштине града Источног Сарајева Мирослав Лучић и режисер и продуцент Борис Малагурски најавили су почетак снимања документарног филма о стварању Републике Српске, назива „Република Српска – Борба за слободу“.

Лучић је новинарима рекао да идеја за овај велики пројекат постоји одавно, да ће Борис Малагурски засигурно на посебан начин направити овај филм, а грађани Источног Сарајева, Град и локалне заједнице које га чине, подржати.

Лучић, који је један од иницијатора снимања филма, рекао је да ће у фокусу овог историјски важног остварења бити тежња српске интелектуалне елите и политичара тог времена да на одговарајући начин одговоре идеји о стварању муслиманске државе на просторима БиХ, те улози и значају Војске Републике Српске у очувању српских територија.

– Имали смо прилика и начина да кроз писану ријеч објаснимо како је настала Република Српска. Написане су многе књиге и записи о страдању Срба, посебно овдје у Сарајеву, а један од таквих је засигурно запис покојног доктора Лазића, „ Дневник ратног хирурга“, који је свједочанство о патњи српског народа на овом простору. Такође, ту је и ратни дневник Јени Лигтенберг, холандске фармацеуткиње која је, такође, рат провела на овим просторима. Постоји неколико режисера као што су Сњежан Лаловић и Драгољуб Елчић који су успјели да, кроз своје документарне филмове, прикажу какву голготу су преживјели сарајевски Срби  – подсјетио је Лучић.

Како је истакао, посебан циљ филма и интерес сарајевских Срба, али и свих Срба у Републици Српској јесте да се кроз овај филм прикаже права историја.

– Срби нису агресори. У Сарајеву је прије рата живјело 200 хиљада Срба и ми нисмо неки дошљаци који су окупирали неке дијелове територије БиХ, него смо искључиво бранили своје породице, домове и створили Републику Српску. У томе нису учествовали само сарајевски Срби, него и они из Крајине, Херцеговине, Семберије – истакао је Лучић.

Он је за крај обраћања медијима рекао да се нада да ће Малагурски узимајућу у обзир и уважавајући глобалне околности, на њему својствен начин приказати праву историју која је задесила ове просторе.

Лучић је истакао да ће у реализацији филма финансијски учествовати Градска управа, али је позвао и све остале локалне заједнице, институције, организације, привреднике у цијелој Републици Српској да помогну у реализацији овог великог пројекта.

Режисер и продуцент Борис Малагурски на почетку обраћања медијима истакао је да ће документарни филм „Република Српска – Борба за слободу“ говорити о јако важној теми, о историјском тренутку који не смије пасти у заборав.

– Моја идеја је била, одавно, да снимим овај филм, али нисам знао на шта конкретно бих се фокусирао. Када сам чуо приче сарајевских Срба, који су остали без својих домова и насилно протјерани са огњишта, знао сам да ће то бити један од фокуса филма. То ћемо представити светској јавности, која, када се помене Сарајево, чини се брине за све жртве, само не за српске. Желео сам да светској јавности представимо једну велику неиспричану причу о томе шта се стварно дешавало у Сарајеву, али и о последицама које се осећају и дан-данас – рекао је Малагурски.

Он је нагласио да му је драго да сваки пут када дође у Источно Сарајево и у ове крајеве, види напредак и људе који су поносни на своју прошлост, а инспирисани за будућност. Тај дух, како истиче, волио би да се прошири на све крајеве и да Срби, свјесни своје прошлости, закораче у будућност.

Малагурски је додао да овај документарни филм треба да помјери границе, да освијести како домаћу тако и свјетску јавност и да, посебно код млађих генерација, створи свијест о ономе шта се збило.

– Циљ ми је да причу испричам на модеран, пријемчив начин, а филмови које сам до сада радио имали су успеха. Охрабрујуће је да на пројекцијама видим много младих људи за које углавном кажемо да их ништа не занима. Ја бих волео то да променим јер прошлост је важна јер дефинише ко смо ми, а политика је важна јер одређује куда ћемо ићи. То су неке основне тезе које желим да пренесем кроз свој рад и да објасним људима зашто је важно да буду образовани и информисани. Знање је моћ. Ако немају знања, онда су немоћни, а онда други одлучују за њих – истакао је Малагурски.

Са радом на филму, истиче он, почињу скоро па одмах. Најприје иде истраживачки дио, па писање сценарија, потом снимање које је планирано за сљедећу годину.

Он је посебно истакао да у Републици Српској постоји слух на свим нивоима власти за важност оваквих пројеката, што омогућава њихову реализацију.

– Мене инспиришу неправде, а мислим да се овде десила једна велика неправда, а о томе треба причати. Филм се не зове случајно „Република Српска – Борба за слободу“ и то, на неки начин, није само прича о стварању Републике Српске, иако је то централна тема. Борба за слободу је константна, она није само у рату него и у миру. То је нешто у чему и ја желим да учествујем. Слобода нам је у генима, а да бисмо је имали, морамо да се боримо – рекао је Малагурски новинарима у Источном Сарајеву.

Конференцији за медије присуствовао је и Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

Божовић рекао је да је посебно поносан што ће, као први човјек општине, дати свој допринос у реализацији филма који ће говорити о стварању Републике Српске за коју су многи Илиџанци и сарајевски Срби дали своје животе.

– Рат од 1992. до 1995. године смо војнички добили, али медијски изгубили и ово је прилика да сви заједно, једном заувијек, скинемо етикету коју носимо и покажемо праву истину о стварању Републике Српске – истакао је Божовић.

Он је додао да ће се општина Источна Илиџа укључити у реализацију овог пројекта и дати свој допринос.

– Сву архивску грађу из тог периода даћемо на расолагање Малагурском и потпуно сам сигуран да послије приказивања овог филма ништа више неће бити исто. Радује ме што сам дио тима који ће учествовати у овом историјском моменту, а сигуран сам да ће Борис то приказати онако како доликује – закључио је Божовић.

/Катера/