ЛУЧИЋ: СПРИЈЕЧИТИ ОДЛАЗАК ЉЕКАРА ИЗ БОЛНИЦЕ „СРБИЈА“

1127

Сазнање да већи број љекара из болнице „Србија“ у Источном Сарајеву намјерава да напусти ову здравствену установу, те да неки од њих већ имају обезбијеђена гарантна писма за одлазак у друге европске државе, упалило је аларм у нашем граду и у цијелом здравственом систему, рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, након јучерашње изјаве предсједника Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодрага Фемића да се велики број медицинских радника из ове установе спрема за одлазак у иностранство.

Лучић је рекао да је више пута до сада указано на проблем масовног одлива здравствених радника из болнице у Источном Сарајеву, који одлазе да раде у здравственим установама у Федерацији БиХ, гдје имају дупло веће плате.

„Бојим се да ћемо врло брзо доћи у ситуацију да имамо савремену зграду болнице, па и нову опрему, али недовољно стручног кадра који може да лијечи наше грађане и рукује том опремом. Крајње је вријеме да, нарочито сада, у условима погоршане епидемиолошке ситуације, ресорно министарство предузме одлучне мјере у смислу побољшања материјалног статуса љекара специјалиста и свих запослених у здравственом сектору“, нагласио је Лучић.

Предсједник Скупштине града Источног Сарајева подсјетио је да Градска управа Источно Сарајево, у сарадњи са општинама, издваја средства за стручно оспособљавање љекара запослених у здравственим установама у Источном Сарајеву, што јесте значајна помоћ, али, како је рекао, није довољно да се здравствени радници задрже у Источном Сарајеву.

„И до сада смо свједочили бројним одласцима љекара из наше болнице у сусједни ентитет или другу државу, што представља велику опасност за наш здравствени систем и здравствену заштиту наших грађана. Влада Републике Српске недавно је обећала да ће повећати плате здравтвеним радницима, али то се још није десило. Очекујемо од надлежних да испуне обећања, да љекарима и медицинским радницима обезбиједе већа примања, у складу са њиховим статусом у друштву“, истакао је Лучић, додајући да је потребно омогућити и континуирано, стручно усавршавање љекара, како би грађани имали адекватну здравствену заштиту.

Лучић је рекао да је једнократна новчана помоћ коју су здравствени радници добили у вријеме ванредног стања привремена мјера која не може оздравити здравствени систем у Српској, нити спријечити одлазак љекара.

Лучић је изразио захвалност љекарима и свим запосленим у здравственим установама у Источном Сарајеву који се труде да у вријеме погоршане епидемиолошке ситуације, често и у неадекватним условима, пруже здравствену заштиту грађанима.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић рекао је јуче у изјави медијима да је на састанку са љекарима и здравственим радницима у Источном Сарајеву информисан да одређен број љекара из Болнице „Србија“ намјерава ускоро да напусти ову здравствену установу, те да неки од њих већ имају обезбијеђена гарантна писма за одлазак у друге европске државе.