ОБИЉЕЖАВАЊЕ 22 ГОДИНЕ ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

1627

У организацији Градске управе Источно Сарајево, у петак 16. марта биће обиљежено 22 године од егзодуса Срба из Сарајева.

Свечана академија поводом 22 године егзодуса сарајевских Срба биће одржана од 19 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Обиљежавање годишњице егзодуса почеће полагањем вијенаца погинулим борцима Сарајевско-романијске регије на Српском војничком спомен гробљу Мали зејтинлик на Сокоцу у 10 часова.

У 11 часова у Цркви Успења пресвете богородице на Палама биће служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

Прије 22 године око 120.000 сарајевских Срба морало је да напусти своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Рајловац и Вогошћа.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије овдашњег становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.