ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

1001

Делегација Градске управе Источног Сарајева учествоваће данас у обиљежавању Дана примирја у Првом свјетском рату, полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у Парку солунских бораца на Сокоцу.

Полагању вијенаца на Споменик солунским борцима присуствоваће представници Амбасаде Србије у Босни и Херцеговини, општине Соколац и чланови Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године.

Споменик солунском добровољцу на Сокоцу подигнут је 2008. године и на њему су уписана 363 имена добровољаца са подручја Романије. Изграђен је по узору на обиљежје српском ратнику које се налази испред цркве Ружица на Калемегдану.
Дан примирјa у Првом светском рату обиљежава се сваке године 11. новембра у знак сјећања на примирје потписано између савезника и Њемачке, које је означило прекид непријатељстава и крај рата.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а Срби и Србија, уз велике жртве и са више од 1.200.000 погинулих, успјели су да одбране своју слободу.