ОБИЉЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

673

Полагањем вијенаца на Споменик солунским добровољцима на Сокоцу је обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, празник који од данас заједнички славе Србија и Република Српска.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц рекао је новинарима на Сокоцу да му је велика част и задовољство да присуствује обиљежавању првог празника српског јединства, који је установљен поводом 15. септембра – Дана пробоја Солунског фронта.

Он је нагласио да је за представнике Руске Федерације то веома значајан датум, јер су руски војници заједно са српским ратовали раме уз раме у Великом рату на Солунском фронту.

Обраћајући се окупљенима код Споменика солунском добровољцу, Керестеџијанц је рекао да је Први свјетски рат постао преокретница 20. вијека и најтежи испит за човјечанство.

Он каже да је овај рат предодредио многе трендове у свјетској политици прошлог вијека, укључујући долазак катастрофе још озбиљнијих размјера – Други свјетски рат.

„Овај датум нас још једном подсјећа на то колико су се снажно испреплели корјени наших историјских судбина, а, такође, доказује да наш братски однос постоји и на генетском нивоу“, рекао је Керестеџијанц.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је овај празник веома важан за српски народ са обје стране Дрине, али и широм свјета у дијаспори.

Он је нагласио да се Градска управа Источног Сарајева опредијелила да на скроман начин, поштујући мјере које се проводе због вируса корна, организује прво обиљежавање 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

„Није случајно што смо се опредијелили да овај датум обиљежимо на Сокоцу, гдје се налази важно спомен обиљежје солунским добровољцима и надамо се да ћемо у наредних година бити у прилици да још масовније уз бројне догађаје обиљежавамо овај важан датум“, рекао је Вуковић.

Он је указао да су у самом називу новог празника три важне поруке за српски народ – српско јединство, слобода и национална застава.

„Српски народ није положио испит када је у питању национално јединство ни данас, ни у блиској прошлости, а на жалост можда ни послије Првог и Другог свјетског рата, те је одабир прослављања овог датума права порука за наш народ“, рекао је Вуковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је Соколац мјесто гдје се, како каже, одражава данашња порука када је у питању српско јединство, јер га управо има на Романији.

Он је нагласио да су управо овдје у протеклих 30 година људи тежили да дођу до српског јединства, дошли до тог циља и заједнички сложно кренули под српског тробојком без икаквих обиљежја у одбрану Републике Српске.

Бјелица је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који су покренули иницијативу да се установи нови празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912-1918. општине Соколац Бранимир Ђурковић нагласио је да је овај датум већ 102 године неправдено запостављен у историјским читанкама.

На Споменик солунском добровољцу вијенце су данас положиле делегације Амбасаде Руске Федерације у БиХ, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, делегација Града Источно Сарајево, општина из састава овог града, организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца општине Соколац и делегација Мото-клуба „Ноћни вукови“ са Сокоца.

/Срна/

Фото: Инфо центар Соколац