ОДАТА ПОЧАСТ СОЛУНЦИМА СА РОМАНИЈЕ

1344

Представници Градске управе Источно Сарајево, општине Соколац, Амбасаде Србије у БиХ и чланови Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године положили су данас вијенце на Споменик солунским борцима на Сокоцу и обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату.

Отправник послова Амбасаде Србије у БиХ Дамир Ковачевић рекао је новинарима да је ово велики датум за српску историју, јер су послије четири године голготе Срби и Србија, уз велике жртве – са више од 1.200.000 погинулих, успјели да одбране своју слободу.

„Век након тога окупили смо се да одамо почаст свим нашим прецима, да обележимо овај датум, те размислимо шта смо од свега тога добили и на који начин у будућности да се поставимо да ту велику победу коначно капитализујемо“, рекао је Ковачевић.

Он је изразио наду да овакве побједе Срби неће заборавити и да ће их увијек достојанствено обиљежавати, ма гдје се налазили.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да се данас навршава 100 година од потписивања примирја у Великом рату и да се тај дан и српске жртве не могу заборавити.

„Ми смо се са ових простора сјетили наших 400 јунака добровољаца, који су били у редовима побједничких снага 1918. и прије 10 година смо подигли овај споменик добровољцима са платоа Романије“, истакао је Бјелица.

Он је нагласио да представници Амбасаде Србије у БиХ сваке године долазе на овај дан код Споменика солунском борцу на Сокоцу, те полажу вијенце и одају почаст јунацима који су извојевали велику побједу у Првом свјетском рату.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић нагласио је да је 11. новембар посебан дан у календару Србије и Републике Српске, јер је тада Њемачка потписала капитулацију пред силама Антанте.

„Многи овај дан називају дан побједе, међутим вољом моћника назван је Дан примирја. Ово је дан одавања почасти херојима, српским ратницима који су из немогуће ситуације преокренули ток рата и утицали да се промијени стање и у Европи и свијету, по захтјевима сила побједница“, навео је Вучетић.

Према његовим ријечима, Србија је по плановима Њемачке требала да буде збрисана са лице земље, али је српска војска херојском борбом и подвизима преокренула ток рата.Он је подсјетио да је Србија у овом рату изгубила трећину становништва и 60 одсто мушке популације у земљи.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца 1912. до 1918. општине Соколац Бранимир Ђурковић рекао је новинарима да је Споменик солунском добровољцу доказ да се општина Соколац и потомци добровољаца и даље сјећају њихових херојских дјела и одају им захвалност.

Он је нагласио да се потомци солунаца редовно окупљају код споменика подигнутог 2008. године на Сокоцу у вријеме значајних датума из Великог рата – 15. септембра, Дана почетка пробоја Солунског фронта и 11. новембра, Дана примирја.

„Скоро 400 људи са подручја општине Соколац прешло је на страну Србије у Првом свјетском рату као добровољци. Многи од њих се никада нису вратили, а неки су се из логора враћали двије до три године послије потписивања примирја“, каже Ђурковић.

Споменик солунском доборовољцу подигнут је 2008. године на иницијативу Удружења потомака и поштовалаца доборовољаца учесника у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918. године.

На њему су уписана имена 363 добровољца, а према новим подацима са овог подручја, у Великом рату учествовало је око 400 добровољаца.

 

/Срна/