ОДАТА ПОШТА СРПСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА У ВЕЛИКОМ РАТУ

1034

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и потпредсједник Скупштине града Мирослав Дивчић положили су данас вијенац на Споменик српским добровољцима из одбрамбених ратова Србије, поводом обиљежавања Дана потписивања примирја у Првом свјетском рату. 

Вијенце су положили чланови делегације Амбасаде Србије у БиХ, у којој је био и изасланик одбране пуковник Данко Штрбац, начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима, те представници Удружења потомака и поштовалаца дјела српских добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918. године.

Споменик солунском добровољцу на Сокоцу подигнут је 2008. године и на њему су уписана 363 имена добровољаца са подручја Романије. Изграђен је по узору на обиљежје српском ратнику које се налази испред цркве Ружица на Калемегдану.

 Дан примирјa у Првом светском рату обиљежава се сваке године 11. новембра у знак сјећања на примирје потписано између савезника и Њемачке, које је означило прекид непријатељстава и крај рата.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а Срби и Србија, уз велике жртве и са више од 1.200.000 погинулих, успјели су да одбране своју слободу.