ОДРЖАТИ ДЈЕЦУ НА ПУТУ СВЕТОСАВЉА

657

Просвјетни радници и ученици у основним школама „Србија“, „Пале“, „Мокро“, као и у Средњошколском центру на Палама данас су ломљењем славског колача и културно-умјетничким програмом прославили школску славу – Светог Саву.

Директор Основне школе „Србија“ Сања Марковић навела је да је мисија просвјетних радника да дјецу одрже на путу православља и светосавља, те да су, као и претходних година, припремили културно-забавни програм поводом прославе Савиндана.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је 27. јануар дан окупљања васпитно-образовних установа.

„Драго ми је што се налазимо у школи `Србија`, која је симбол окупљања народа на подручју општине Пале и града Источно Сарајево. Заједничким снагама тадашњег руководства општине Пале, Владе Републике Српске и кредитним средствима, 2009. године успјели смо да направимо можда и један од најсавременијих објеката на подручју цијеле Српске“, изјавио је Вуковић.

Према његовим ријечима, ова школа је понос Пала, а назив „Србија“ је симболичан и важан за све који су присуствовали данашњој свечаности.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су обишли три основне школе и средњошколски центар на подручју ове локалне заједнице како би обиљежили крсну славу Светог Саву и тако дали посебну ноту духу светосавља.

Југовић је честитао славу свим школским установама широм Републике Српске и пожелио много среће и здравља у даљем раду.

Директор Средњошколског центра „Пале“ Недељко Газивода рекао је да је светосавље други назив за православље које почива на највишим моралним вриједностима, истичући да Свети Сава није прошлост, већ садашњост и будућност српског народа.

Директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић рекао је да је Савиндан веома значајан дан за српски народ широм свијета, као и да су данас искористили прилику и испратили колеге који су у школи стекли услове за одлазак у пензију.

Прослави крсне славе у основним школама и Средњошколском центру на Палама присуствовали су свештеници Српске православне цркве, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, као и бројне личности из јавног, политичког и привредног живота са подручја ове општине.

/Срна/