ОЛИМПИЈСКА БАКЉА СТИГЛА У БАЊАЛУКУ

1310

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

 

Олимпијска бакља стигла је данас у Бањалуку гдје су је дочекали предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик, највиши званичници Републике Српске, бројни спортисти и спортски радници.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић предао је данас у Бањалуци најбољем спортисти Републике Српске у 2018. години Дарку Савићу олимпијску бакљу поводом одржавања ЕЈОФ-а.

Свечаност је одржана испред Административног центра Владе Републике Српске, а бакљу су дочекали и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић и још неколико министара Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада препознала значај ове манифестације, коју је финансијски подржала са око четири милиона КМ.
„Након 35 година, колико је прошло од Олимпијских игара у Сарајеву, имамо прилику да будемо домаћин ЕЈОФ-а, што ће сигурно користити Српској за промовисање олимпијских планина и туристичких садржаја, поготово што долази 110 такмичара из 50 европских земаља“, рекао је Вишковић.

„Захваљујем и градовима домаћинима фестивала Источном Сарајеву и Сарајеву, Босна и Херцеговина шаље поруку свијету да ми можемо, када хоћемо, да организујемо значајне догађаје који користе и једној и другој страни“, поручио је Вишковић.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је поносна што олимпијска бакља поново гори на овим просторима и што су Српска и БиХ домаћини овако значајног догађаја.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да се Српска организацијом ЕЈОФ-а враћа на сцену организације великих такмичења у зимским спортовима.

„Желимо да покажемо способност и одговоримо задатку који нам је повјерио Европски олимпијски комитет, имамо амбиције за организовање других великих такмичења и на ЕЈОФ гледамо као на могућност да добијемо референцу да организујемо и друге важне догађаје“, додао је Вуковић.

Он је изразио задовољство што су прво дошли у Бањалуку и Републику Српску, која је знатно финансијски помогла одржавање овог фестивала.

„Бањалука је, као и Источно Сарајево, град спорта и имала је значајне учеснике на ОИ и у Југославији“, додао је Вуковић.

Пламен мира јуче су на Олимпијском стадиону у Риму преузели градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака.