ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ЦИЈЕНА ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА

809

Ових дана појачана је инспекцијска контрола поштовања прописаних мјера и свакодневно присуство инспектора на терену. У протекле двије седмице градски инспектори вршили су појачан надзор у апотекама, кад је ријеч, првенствено, о цијени лијекова, али и поштовању мјера заштите.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је протеклих дана вршена појачана инспекцијска контрола у апотекама, због већег интересовања грађана за куповину лијекова, средстава за дезинфекцију и заштитних маски.

„Инспектори су фокус свог рада сада усмјерили на контролу цијене роба широке потрошње у продајним објектима, с обзиром на то да је Републички штаб за ванредне ситуације препоручио да цијене морају бити враћене на ниво од 5. марта. Инспекција града Источно Сарајево обавезна је да те препоруке испоштује“, рекао је Вуковић.

Вуковић је подсјетио да је куповина одређених намирница ограничена, те да инспектори контролишу и провођење те наредбе.

„Због те наредбе морамо имати другачију стратегију распореда градских инспектора. Контролу вршимо на подручју цијелог града, а акценат је стављен на надзор у тржним центрима. Веома је важно, нарочито у тржним центрима и великим продајним објектима, које посјећује већи број грађана, контролисати провођење мјера заштите, ношења заштитних маски, рукавица, држања прописаног одстојања међу купцима“, истакао је Вуковић.

Вуковић је позвао све власнике трговина да поштују мјере заштите, јер ће, у супротном, бити одговорни за кршење прописа.

„Ових дана шпекулише се о промјени набавне цијене основних животних намирница и других роба, али, у том смисли, постоје јасна упутства која смо добили од надлежних органа. Инспектори могу лако, кроз улазне фактуре, утврдити да ли је набавна цијена заиста већа или није“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је додао да разумије и проблеме трговаца, али да је за кориговање одлуке о висини цијена намирница надлежан Републички штаб за ванредне ситуације.