ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ НОВОГ ВАТРОГАСНОГ ДОМА ВРИЈЕДАН ОКО 450.000 КМ

1294

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић са сарадницима, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево Његош Вукадин представили су пројекат новог ватрогасног дома на локацији Кртељи у општини Источна Илиџа, гдје увелико теку радови на изградњи овог објекта.

Пројекат вриједан око  450.000 КМ у потпуности финансира Град Источно Сарајево.

Градоначелник Источног  Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је јако задовољан што, као градоначелник Источног Сарајева, може присуствовати обиласку радова на изградњи ватрогасног дома који ће користити грађанима Источног Сарајева.

„Прошле године потписали  смо споразум са општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, у којем се Град Источно Сарајево обавезао да ће помоћи изградњу новог ватрогасног дома. Веома сам захвалан на брзој реакцији начелника општине, Маринка Божовића и предсједника скупштине, господина Ћосовића, који су на Скупштини општине донијели одлуку да Граду Источно Сарајево донирају земљиште, на коме се данас пгради ватрогасни дом, те да нас ослободе обавеза плаћања грађевинске дозволе, ренте и грађевинског земљишта“, рекао је Вуковић.

Вуковић је појаснио да се објекат гради по принципу „кључ у руке“ и да дио тог новца припадници Територијалне ватрогасне јединице  могли да раде свој посао онако како од њих очекују грађани Источног Сарајева.

„Град је надлежан за ватрогасну заштиту на територији цијелог града Источно Сарајево, односно за 6 општина и ово је један од примјера како показује бригу за овај дио наше надлежности.У наредном периоду предстоје нам активности за рјешавање проблема у општини Источни Стари Град . Општина има велику површину и велику покривеност шумом, често је изложена пожарима, а са друге стране имамо проблем са неблаовременим излазком ватрогасних јединица на терен, због удаљености Одјељења ТВЈ Пале и Источно Ново Сарајево. У  наредном периоду , у сарадњи са општином Источни Стари Град, настојаћемо да ријешимо и тај проблем“, нагласио је Вуковић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево  Његош Вукадин  рекао  је да да ће изградњом  овог објекта трајно бити ријешено питање ватрогасног дома за подручје двије општине.

„Већ дуже вријеме  планирамо да градимо ватрогасни дом. Поднијели смо иницијативу Граду Источно Сарајево који је оснивач и у чијем саставу дјелује Територијална ватрогасна јединица, те општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.  Дошло је до договора,  општина Источна Илиџа понудила се да ријеши проблем локације и инфраструктуре за изградњу Дома“, истакао је Вукадин.

Начелник општине Источна Илиџа, на чијој територији се гради објекат,  рекао је  да је Скупштинса општине на једној од сједница донијела одлуку да донира 2000 м2 земљишта, без накнаде, за изградњу Ватрогасног дома

„Наше учешће у овом пројекту је једна четвртина вриједности укупног пројекта кроз земљу и обавезе за грађевинску дозволу. Објекат се гради у дијелу пословне зоне Кртељи, гдје ће у наредном временском периоду бити изграђена још два објекта, један од 7500, а  други од 2500 квадрата“, рекао је Божовић.

Савремени објекат површине око 400 квадратних метара, имаће капацитет да смјести сву ватрогасну опрему и возила и тако задовољи потребе становника ове двије општине.

Објекат се налази на локацији Радуловца, у  дијелу пословне зоне Кртељи.

Уговорени рок за изградњу је 120 дана, али уз гаранцију извођача и надзорног органа, до краја јуна радови  би требало да буду завршени.

Представљено је и ново ватрогасно возило за дотур воде и самостално гашење пожара марке „Камаз“ са резервоаром од 7000 литара и опремом за гашење свих врста пожара. Средства за набавку возила у износу 270.000 КМ обезбиједили су Град Источно Сарајево и Ватрогасни савез Републике Српске.

Ријеч је  о возилу са ширим могућностима употребе, намијењено је првенствено за гашење пожара у урбаним срединама, гашење водом пјенилом и прахом. Може се користити и у гашењу пожара на отвореном простору и опремљено је са савременом ватрогасном опремом.