ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ‘ПАМЕТНЕ УЛИЧНЕ РАСВЈЕТЕ’ У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ, УШТЕДЕ ВЕЋЕ ОД ОЧЕКИВАНИХ

640

Представници Градске развојне агенције Источно Сарајево представили су данас пилот пројекат „Паметна расвјета у Источној Илиџи“, који има за циљ остваривање значајних уштеда у буџетима локалних заједница кроз унапређење енергетске ефикасности на територији града Источно Сарајево, као и унапређење заштите животне средине.

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић рекла је да ће, уз помоћ Града Источно Сарајево и партнера на пројекту, ово бити платформа за даљи развој и увођење нових система који ће допринијети бољем животу грађана.

„У оквиру пројекта урађене су двије апликације. Помоћу једне апликације, која ће бити доступна на веб страницама Града Источно Сарајево, Градске развојне агенције и општине Источна Илиџа, грађани ће у реалном времену моћи да виде температуру ваздуха и степен загађености ваздуха.  Друга апликација, која ће да буде у посједу Градске развојне агенције и општине Источна Илиџа приказиваће анализе и статистике о потрошњи електричне енергије, односно, оствареним уштедама и смањењу емисије штетних гасова“, рекла је Пандуревић.

Пандуревић је рекла да ће у наредном периоду бити организоване радионице за иновативна предузећа, како би се и привредни субјекти укључили у унапређење својих капацитета и надоградњу овог пројекта.

Адријана Рац, пројект координатор, појаснила је да су на постојећим стубовима на подручју општине Источна Илиџа постављени одговарајући сензори којим се, путем система, управља јавном расвјетом.

„Ово је први оперативни систем у ширем региону који у будућности  може да буде надограђен и наше актовности ићи ће у том правцу, што значи да ћемо бити отворени за сарадњу са свим предузећима из области информационих технологија.  Биће на овај начин омогућен динамичан развој мултифункционалне сензорске мреже као темеља инфраструктуре паметног града“, рекла је Рац.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да и наш град мора пратити свјетске трендове кад је ријеч о напретку информационих технологија и повећању енергетске ефикасности.

„Сматрамо да ће наше локалне заједнице, с обзиром на могућност постизања значајних уштеда у буџетима за утрошке електричне енергије, бити у могућности да тај новац усмјере у друге активности и стварају боље услове за живот грађана. Подсјетићу вас да смо прошле године реализовали пројекат паметног градског превоза, а овим, новим, пројектом желимо да мотивишемо све локалне заједнице да се придруже оваквим пројектима који ће им омогућити да ефикасније користе своје буџета“, рекао је Лучић.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Зоран Аврам истакао је да је ова локалнa заједница, захваљујући овом пројекту, за релативно кратко вријеме успјела да оствари значајне уштеде у буџету. Некада су рачуни за утрошак електричне енергије достизали око 15.000 КМ на мјесечном нивоу, а сада износе између 5.000 и 6.000 КМ.

„Драго ми је што је Градска развојна агенција изабрала нашу општину за овај пилот пројекат који ће нам омогућити да резултате овог пројекта имплементирамо у наредном периоду, јер смо у међувремену  замијенили око 1.400 сијаличних тијела лед расвјетом.  Сензори покрета ће омогућити  додатне уштеде, јер ће пратити кретање становника и омогућити додатно смањење утрошка електричне енергије, а велики значај имају и сензори квалитета ваздуха, који ће нам сигурно показати да принципе енергетске ефикасности морамо примјењивати и приликом градње објеката, уградње система гријања, те на тај начин утицати на заштиту животне средине и побољшање здравља људи“, нагласио је Аврам.

Александар Мастиловић, екстерни експерт на пројекту, рекао је да су Градска управа Источно Сарајево и општина Источна Илиџа пружили велику подршку у реализацији овог пројекта.

„Први бенефит јесу директне уштеде електричне енергије, а показало се да су уштеде чак много веће од предвиђених. Други бенефит су еколошки аспректи, смањење штетних гасова, као и смањење свјетлости у ноћним сатима, што побољшава квалитет сна грађана. Примарни циљ пројекта јесте мотивисање локалне заједнице, постојећих и нових компанија, да се придруже развоју рјешења „паметног града“, јер ово је тек почетак ове приче, за опште добро грађана“, рекао је Мастиловић.

Вриједност пилот пројекта је 15.000 КМ, а укупна вриједност пројекта „паметни град“ који се имплементира током двије и по године износи 156.000 евра.