ВУКОВИЋ – ВИГЕМАРК: У ПРОЦЕСУ ПРИДРУЖИВАЊА ЕУ ВОДИТИ РАЧУНА О ИНТЕРЕСИМА ГРАЂАНА

1100

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић разговарао је данас са шефом Делегације ЕУ и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком о корацима, могућностима и изазовима који се налазе пред Босном и Херцеговином и њеним грађанима у даљем процесу приступања Босне и Херцеговине Европској унији.

Вигемарк је градоначелника упознао о дебатама у оквиру пројекта „ПрЕУзми иницијативу“, које се одржавају у локалним заједницама, а које имају за циљ да грађанима, привредницима и представницима друштва у општинама и градовима широм Босне и Херцговине приближе  могућности које нуди процес приступања ЕУ.

Вигенарк је рекао да је то добар начин да се у директном контаку са грађанима чује њихово мишљење  о овој теми.  Истакао је да ће Босна и Херцеговина ускоро добити мишљење Европске комисије о захтјеву за чланство у ЕУ, које ће покренути нову фазу у процесу приступања и додао да би Босна и Херцеговина требало да буде спремна за нову фазу и обавезе које је очекују.

Вигемарк је истакао да је грађанима најважније оно што се дешава у њиховим локалним заједницама, а да је видљиво да је Источно Сарајево привлачно мјесто за живот.

Вуковић је рекао да је, због политичких процеса који се дешавају у земљама Европске уније, смањено интересовање и подршка грађана за чланство у ЕУ, те да су овакве инициајтиве и директни контакти са грађанима добра прилика да се упознају о свим предностима и могућностима које пружа чланство земље у ЕУ.

Вуковић је нагласио да приликом процеса придруживања Босне и Херцеговине ЕУ треба водити рачуна и о односима локалних заједница са ентитетским и бх. властима, јер је веома важно да надлежности и начин финансирања буду дефинисани на начин који ће помоћи функционисању  локалних заједница.

Вуковић  је  изразио очекивање да ће државни затвор у Источном Сарајеву ускоро бити отворен, те да ће проблеми у вези са именовањем руководећих лица бити превазиђени.

„Сада видимо да проблеми и опструкције нису стизали из општине Источна Илиџа, јер је та локална заједница извршила све своје обавезе. Проблеми су, очигледно, политичке природе и зависе од договора политичких странака у Сарајеву“, рекао је Вуковић.