ПРЕДСТАВЉЕНА ЕПСКА ПЈЕСМА О ОФАНЗИВИ НА ИЛИЈАШ

1533

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић присуствовао је синоћ на Палама представљању епске пјесме „Јунска непријатељска офанзива на Илијаш 1995. године“, аутора Драгослава Брновића, у којој су опјевани српски јунаци протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Лучић је, поздрављајући присутне, рекао да је Град Источно Сарајево подржао идеју да епска пјесма  „Јунска непријатељска офанзива на Илијаш 1995. године“ угледа свјетлост дана, јер је веома важно да овакве догађаје из наше историје отргнемо од заборава.

„Веома је значајно да се страдање нашег народа у одбрамбено-отаџбинском рату, овјековјечи и на овакав начин, те да се, кроз традицију и умјетничко стваралаштво, чињенице о дешавањима из тог времена преносе на наредне генерације“, рекао је Лучић, додајући да сви треба из прошлости да извуку наук, али и опомену.

Лучић је рекао да ће Град Источно Сарајево увијек подржати овакве идеје и реализацију сличних пројеката.

На промоцији, коју је синоћ у Културном центру Пале организовало Удружење гуслара и епских пјесника Републике Српске, аутор Драгослав Брновић је рекао да је писао о илијашким Немањићима, илијашким бригадама, о генералу Ратку Младићу.

„Једини добитак за српски народ из свих ових ратова јесте Република Српска, све остало је пораз до пораза“, рекао је Брновић на чије је текстове снимљено 110 носача звука.

Предсједник Удружења гуслара и епских пјесника Републике Српске Зоран Ребриновић рекао је да је сазрело вријеме за овакву епску пјесму.

„Прије четири године смо почели са истраживањем и из разних извора добили смо информације о протеклом рату, тако да смо одлучили да опјевамо дио сарајевског ратишта, а то је Илијаш“, истакао је Ребриновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је промоција епаских пјесама врло битна, да се не би заборавила историја и жртве рата.

„Мислим да нема Србина – војника, командира, команданта, који је учествовао у биткама за слободу свог народа, који не би пожелио да се нађе у епској пјесми и буде опјеван од народног пјесника и народа, јер је то гаранција за бесмртност и историју без обзира на сва савремена достигнућа и могућности технике – камера, телевизија“, нагласио је Савчић.

Епска пјесма „Јунска непријатељска офанзива на Илијаш 1995. године“
у наредном периоду биће представљена и у другим општинама Источног Сарајева, Зворнику, Бијељини и Брчком.