У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ОСТВАРЕН СУФИЦИТ, ГРАД ЋЕ ИЗМИРИТИ ДУГ РТВ ИСТОЧНО САРАЈЕВО РЕГУЛАТОРНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ

1377

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о извршењу буџета за прво полугодиште ове године, који је остварен у износу од 4.027.520 КМ или 46,83 одсто плана.
Укупни издаци износе 3.792.561 КМ, тако да је остварени суфицит од 234.958 КМ.

Одборници су усвојили и информацију о стању у области запошљавања и реализацију програма запошљавања са освртом на борачке категорије, у којој се наводи да је на подручју града у марту било запослено 15.439 лица, од којих у пословним објектима 13.022 лица, а код предузетника 2.417 радника.

У односу на март прошле године, број запослених на подручју града Источно Сарајево повећан је за 698 лица.

Усвојене су и информације о стању у области информисања на подручју града, о изградњи инфраструктурних објеката, као и извјештај о инспекцијском надзору у шест мјесеци.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је новинарима да је у шест мјесеци остварен суфицит, што је похвално.

„Општинама у саставу овог града исплаћен је новац за земљишта која су грађани добили приликом изградње својих стамбених јединица, што је ријеткост у осталим локалним заједницама у Републици Српској, а што је подржала скупштинска већина“, навео је Лучић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево, коментаришући Информацију о изградњи инфраструктурних објеката на подручју града по просторно-планској документацији, истакао je да je, када је ријеч о позиционирању централне депоније на коју би се испоручивао отпад из свих градских општина, неопходно да се одреди један центар у Сарајевско-романијској регији и у регији Стара Херцеговина.

Лучић је нагласио да је једна од опција локација Рудине у близини Рогатице, али да постоје и други приједлози.

„До тачне позиције централне депоније мора се доћи консензусом, те да се избори за локацију која неће тражити додатна финансијска улагања у смислу поскупљења одвоза смећа“, каже Лучић.

Скупштина града Источно Сарајево закључила је данас да из градског буџета буде плаћен дуг који Радио-телевизија Источно Сарајево, која је у стечају, има према Регулаторној агенцији за комуникације БиХ, како јој не би биле одузете додијељене фреквенције.

Скупштина града Источно Сарајево на данашњој сједници задужила је градоначелника и Градску управу да, у сарадњи са стечајним управником Радио-телевизије Источно Сарајево, анализирају стање у овом предузећу и припреме приједлог за излазак из садашње ситуације с циљем очувања додијељених фреквенција, укључујући и измирење финансијских обавеза према РАК-у.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да овај град има добру сарадњу са свим медијским кућама које редовно прате градске активности и без било каквих калкулација се пласирају на свим медијима.

Он је истакао да информисање никада није било транспарентније и да нема примједаба на рад новинара, јер није било пласирања нетачних информација.

„Градска управа чини све да спаси фреквенције, а првенствено је важно да се изнађе новац за дуг, јер се фреквенције плаћају Регулаторној агенцији за комуникације БиХ. Локалне радио станице имају обавезу да мјесечно или годишње издвоје новац за фреквенције које користе“, рекао је Вуковић.

Вуковић је напоменуо да, према посљедњој информацији стечајног управника, Радио-телевизија Источно Сарајево дугује РАК-у 20.000 КМ.

Одборници опозиционог СНСД-а предложили су закључак да Град Источно Сарајево, кроз ребаланс буџета у овој години, обезбиједи средства за куповину стана џудисти Немањи Мајдову.

Одборник СНСД-а Небојша Шешлија рекао је да СНСД сматра да Град Источно Сарајево треба да на овакав начин награди свјетског првака.

Новинаре је интересовало да ли се овај приједлог СНСД-а односи само на Мајдова, који свакако заслужује поштовање, или да убудуће свим спортистима који у наш град донесу медаље, Град Источно Сарајево треба да купује станове ( уз подсјећање да је Источно Сарајево недавно добило и свјетског првака у модерним плесовима, те да смо имали и имаћемо још успјешних спортиста).

Осврћући се на приједлог СНСД-а о куповини стана Немањи Мајдову, предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да ће та могућност бити размотрена у наредном периоду.

.“Град у свом власништву има неколико станова у којима бораве породице погинулих бораца, социјално угрожени грађани и поједини кадрови са Универзитета у Источном Сарајеву. Ускоро ћемо разматрати ту тему, а ускоро ћемо се бавити и ребалансом буџета, тако да ће бити времена и простора да се о томе говори“, рекао је Лучић.

Лучић је нагласио да ће ускоро бити одржан састанак са породицом Мајдов и Немањом, због чијег смо успјеха сви у овом граду били срећни, те да би сви вољели да Немања постане стални становник Источног Сарајева и да постиже нове успјехе.