ПУНА ПОДРШКА ПРОЈЕКТУ „РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ЦЕНТРА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У БРДСКО – ПЛАНИНСКОМ ПОДРУЧЈУ“

1198

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић присуствовао је презентацији нацрта Стратегије за ревитализацију пољопривредне производње на Сокоцу.

Мјешовити консултантски тим, који чине интернационални и национални експерти, израдио је Стратегију ревитализације Центра за развој пољопривреде на Сокоцу, која ће представљати водич у процесу оживљавања и функционисања овог центра.

У консултантском тиму кажу да је у протекла два мјесеца обављено више састанака са многим заинтересованим странама. Визија овог центра јесте да буде јединствен центар за унапређење пољопривреде и руралног развоја у брдско-планинском подручју, не само Сарајевско-романијске регије и БиХ, него и са утицајем на ширу регију.
Амбасадор Чилеа у БиХ Вероника Чаин, која је присуствовала презентацији, рекла је да је Чиле међународно познат по сарадњи коју остварује са другим земљама у оквиру програма сарадње „Југ-Југ“.

Она је нагласила да је Амбасада Чилеа у БиХ са сједиштем у Будимпешти подржала пројекат ревитализације Центра на Сокоцу и да су због тога два експерта чилеанског Института за истраживање пољопривреде дошла на Соколац.
Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да ова општина ради на припреми пројекта ревитализације Центра за унапређење пољопривредне производње од 2011. године.

Подршку ревитализацији Центра за унапређење пољопривреде на Сокоцу дали су Организација УН за храну и пољопривреду /ФАО/, делегација чилеанског Националног института за агрономска истраживања, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Ревитализацију су подржали и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, стручњаци са Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредног института у Бањалуци и општина Соколац.

Гости на данашњој презентацији нацрта Стратегије за ревитализацију пољопривредне производње на Сокоцу обишли су Центар за унапређење пољопривредне производње у брдско-планинском подручју на Мајданима и упознали се се стањем у овом некадашњем институту основаном осамдесетих година, чији је рад отежан, а потом и прекинут, због избијања рата.