ПРИЈЕМ И НАГРАДА ЗА МАКСИМА АВРАМОВИЋА И КАТАРИНУ КРАЈИШНИК

1688

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић уприличили су данас пријем за освајача бронзане медаље на Европском првенству за кадете, јуниоре и У-21 такмичаре Максима Аврамовића и европску кадетску првакињу у теквондоу Катарину Крајишник.

Вуковић и Лучић честитали су младим освајачима медаља резултате које су постигли, истичући  да је њихов успјех још значајнији кад се узме у обзир чињеница да услови за развој спорта и улагања у спорт у Републици Српској и БиХ нису на задовољавајућем нивоу.

„Град Источно Сарајево у буџету издваја значајна средства за спорт, али то ипак није довољно да би се у потпуности финанирали спортски клубови. Градска управа, заправо, помаже општинама да финансирају своје клуибове. Нашим правилником, који је урађен на основу закона и одлука Владе РС , прецизно је дефинисан начин расподјеле, односно, додјеле средстава клубовима“, рекао је Вуковић, појашњавајући да Град помаже у финансирању сениорских спортова.

Вуковић је истакао да представници Градске управе уважавају значајне резултате које су постигли Максим и Катарина, те да ће им бити дозначена новчана награда.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да спортисти који постигну врхунске резултате подстакну надлежне на размишљање о томе шта учинити и како им помоћи.

„Улагања у спорт у овој држави су веома мала, тако да тек врхунски спортисти скрену пажњу јавности и надлежних и укажу на потребу већег интересовања за спорт. Драго нам је што, без обзира на финансијске и друге проблеме који оптерећују спорт, постоје оваква дјеца као што су Максим и Катарина, који постижу врхунске резултате и који ће, надамо се, наставити да се такмиче са истим жаром и енергијом“, рекао је Лучић.

Максимов тренер Дејан Вукадин захвалио је представницима Градске управе на пријему, истичући да је финансијска подршка спорту врло скромна и да је у таквим условима веома тешко постизати врхунске резултате.

„Максим је изузетно талентован и дисциплинован дјечак који тренира шест пута седмично, чак и по два пута дневно када се припрема за велика такмичења. Морам да истакнем да је овај Максимов резултат – историјски, јер је ово прва међународна медаља у каратеу Републике Српске, откако је карате олимпијски спорт.  Мислим да овакав успјех заслужује већу подршку и интересовање надлежних“, рекао је Вукадин.

Максим Аврамовић,члан Карате клуба Славија из Источног Сарајева, до бронзе у кадетској конкуренцији на Европском првенству за кадете, јуниоре и У-21 такмичаре(до 70 кг) у руском Сочију стигао je након три побједе и једног пораза. Након великог успјеха пред Максимом су нови испити. Он је успјехом на ЕП изборио квалификације за Олимпијаду младих у Буенос Ајресу.

Млада такмичарка Теквондо клуба Нови Град и бх. репрезентативка Катарина Крајишник на Европском кадетском првенству у Будимпешти крајем прошле године освојила је златну медаљу и постала европска кадетска првакиња за 2017. годину.

Данашњем пријему у Градској управи присуствовао је и потпредсједник Скупштине града Мирослав Дивчић.