ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

2790

Град Источно Сарајево данас је прославио крсну славу Светог свештеномученика Петра Даборобосанског служењем Свете архијерејске литургије у Храму посвећеном овом светитељу у Војковићима, те славским обредом и пригодним програмом.
Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је у периоду између двије славе град очувао стабилност у финансијском, организационом и сваком другом смислу, те најавио да ће се и у будућности радити на његовом развоју и стварању бољих услова за живот грађана.

„Циљ нам је да се Источно Сарајево равномјерно развија, у складу са могућностима шест општина које се налазе у његовом саставу“, поручио је Вуковић.

Вуковић је рекао да је политичка ситуација у граду стабилна, да је остварена добра сарадња са начелницима и представницма власти свих шест општина, те да су створене добре претпоставке за заједничко дјеловање на добробит грађана Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, приоритет града је развој Универзитета у Источном Сарајеву, који представља један од разлога зашто је ова средина најпожељније мјесто за живљење у овом дијелу Републике Српске.

Вуковић је истакао и добру сарадњу са борачким организацијама и да град, у свом капацитету колико може, те категорије помаже и уважава, као и све друге организације на подручју града.

„Приоритет свих нас треба да буде бољитак грађана и даљи развој нашег града. Свако од нас, у складу са својим могућностима, треба да допринесе том заједничком циљу. Источно Сарајево је тренутно најпожељније мјесто за живот у овом дијелу Републике Српске, а ми, удруженим снагама, морамо све учинити да услови за живот у нашем граду буду још бољи, у свим градским општинама“, рекао је Вуковић.

Кум крсне славе града био је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је руководству града и свим грађанима Источног Сарајева честитао крсну славу истичући да је његово данашње кумство уједно и признање Борачкој организацији за оно што је остварила у протеклом периоду борећи се за слободу српског народа и стварајући Републику Српску.

Савчић је рекао новинарима да са Скупштином града борачке организације имају добру сарадњу, да Скупштина редовно измирује допунска права бораца и редовно одржава највеће војничко гробље на Сокоцу, из чега се види да се цијени прошлост, а да се живи и ради у садашњости и да се планира будућност.

„Врло често кажемо да је град Источно Сарајево родно мјесто Републике Српске, јер на другим мјестима смо могли изгубити понеку битку у протеклом рату, али овдје нисмо смјели“, нагласио је Савчић.

Поводом славе града, данас су уручене захвалнице и плакете заслужним појединцима. Захвалницу за изузетан допринос развоју образовања, културе и умјетности добила је проректор за студентска питања, умјетност и спорт на Универзитету у Источном Сарајеву Сандра Ивановић.
Захвалницу је добио и ктитор и добротвор Зоран Његовановић, који је финансирао живописање цркве Свете Петке на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик.

Сребрном плакетом Града Источно Сарајево за изузетан допринос развоју филмске умјетности и промоцију града Источно Сарајево награђен је редитељ Драгољуб Елчић.

Сребрну плакету Града добио је и протојереј ставрофор Момир Васиљевић.

Митрополита даборобоснаксог Петра је 12. маја 1941. ухапсила усташка полиција, био је заточен у затвору Беледија, а 15. маја отпремљен је у загребачки усташки логор Керестинец, гдје је обријан и одузета су му сва епископска обиљежја.

Према једној верзији, Свети Петар Дабробосански убијен је у Јасеновцу, гдје је бачен у ужарену пећ за печење цигле, а према другој одведен је у Госпић, а онда је са још 55 православних свештеника бачен у јаму Јадовно на Велебиту.

Свети архијерејски сабор 1998. године прогласио је митрополита дабробосанског Петра за свештеномученика, а град Источно Сарајево прославља Светог Петра Дабробосанског као своју крсну славу.