И ДАЉЕ ПОСТОЈИ СУМЊА У ЗВАНИЧНУ ВЕРЗИЈУ ПОГИБИЈЕ

1338

Британски и свјетски медији и даље воде своје истраге у вези са погибијом принцезе Дајане и њеног вјереника Додија ал Фаједа, а међу потенцијалним кривцима наводе британску тајну службу МИ6 и краљевску породицу.
Једни за смрт криве папараце који су слиједили возило, а други помињу алкохолисано стање возача Пола.

Бројни документарци детаљно разрађују тему, а неки нагађају да је за париску трагедију крива и краљевска породица.

Наводно, принцеза Дајана је посједовала тајне које би угрозиле династију, а сама породица била је згрожена њеном блискошћу са особама исламске вјероисповијести.

Дајана је у тренутку смрти имала 36 година.

Само пола сата након погибије, појавила се прва теорија завјере – да ју је убила британска тајна служба МИ6.

Јурећи у намјери да би избјегли папараце, возач „мерцедеса“ Хенри Паул изгубио је контролу и ударио у тринаести стуб тунела у Паризу.

Доди ел Фајед и возач погинули су на лицу мјеста, а принцеза Дајана је без свијести лежала на поду лимузине.

Тунел је био препун папараца и нико од њих није покушао да помогне унесрећенима. Борили су се за што бољу фотографију.

Обновљена истрага трајала је шест мјесеци.

Лондонска порота утврдила је 2010. године да је за смрт британске принцезе и Додија ел Фаједа крив пијани возач, а „помогли“ су и папараци, те чињеница да сапутници у аутомобилу нису били везани.

Међутим, документарни филм, који је фнансирао бизнисмен Мохамед ел Фајед, отац страдалог Додија, приказан у Кану 2011. године, износи другачије закључке. Тај филм је забрањен у Великој Британији.

У документарцу се тврди да су британске и француске власти покривале неугодне чињенице о несрећи, а аутори посебно критички говоре о краљици Елизабети и принцези Маргарет.

Неколико људи тврди да је Дајана оставила поруку у којој говори да принц Чарлс, њен бивши муж, „планира да је убије“, и то у „саобраћајној несрећи“. Четири године касније она је погинула.

Дајана се жалила да краљевска породица жели да је смјести на психијатрију, напомињу неки медији.