СКУПШТИНА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО: ЗА КАПИТАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ У ГРАДУ ПЛАНИРАНО ОКО ЧЕТИРИ МИЛИОНА КМ

1127

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је план капиталних улагања за ову годину од 3.955.000 КМ, од чега је у градском буџету планирано 310.000 КМ, а 3.645.000 КМ су кредитна средства.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су овим планом обухваћена 23 пројекта која ће бити реализована у свих шест општина у саставу града и подсјетио да би у општини Соколац највише средстава требало да буде уложено у путну инфраструктуру, рјешавање проблема предузећа „Врело Биоштица“ и организацију МОСИ 2019.

„У општини Пале биће изграђена атлетска стаза на градском стадиону и реконструисан објекат Културног центра Пале. На Јахорини је планирана изградња адреналинског парка. Планиран је и објекат за потребе Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“,  али ће ова средства можда бити преусмјерена за друге намјене, јер је општина Пале исти пројекат кандидовала према Влади Србије“, појаснио је Вуковић.

„У општини Источно Ново Сарајево издвојићемо 200.000 КМ за изградњу објекта на стадиону Славије, те 100.000 КМ за уређење језера у урбаном дијелу општине. Помоћи ћемо и изградњу објекта СПЦ, али те активности зависиће од Митрополије дабробосанске“, рекао је вукоић и додао да ће значајна средства бити издвојена и за општину Источна Илиџа.

„Учествоваћемо у изградњи зграде за гимназију, као и дијелова улица између општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево. Помоћи ћемо и изградњу зграде за комунално предузеће „Комил“ из ове општине“, нагласио је Вуковић, додајући да ће у Трнову бити суфинансирана санација депоније Крупачке стијене.

Према његовим ријечима, у Источном Старом Граду биће издвојена средства за изградњу зграде полицијске станице на Брусу и проширење капацитета азила за псе.

Градоначелник је рекао да је Скупштина града усвојила извјештај о прикупљеној комуналној такси и накнади, што је законска обавеза коју плаћају грађани у цијелој Републици Српској. Вуковић је појаснио да 85 одсто прикупљених средстава од комуналне таксе иде у буџет града Источно Сарајево, а 15 одсто општини у којој је прикупљена та такса.

„И тих 85 одсто иде у те општине кроз улагања и обавезе које је град преузео, а тичу се противпожарне заштите, материјалних трошкова за четири средње школе, градског превоза, саобраћајне сигнализације“, истакао је Вуковић.

Вуковић је навео да је током расправе о раду Подручног центра Пореске управе констатовано да се могу боље прикупљати и директни и индиректни порези и да од тога зависи функционисање локалног нивоа, како града, тако и општина у његовом саставу.

Према његовим ријечима, констатовано је да је Пореској управи потребан већи број извршилаца на појединим пословима да би били успјешнији, а за бољу наплату пореза неопходна је и боља комуникација општина и Пореске управе.

Вуковић је рекао да је усвојена и информација о стању безбједности на подручју града и истакнута добра сарадња града и Полицијске управе Источно Сарајево, посебно на реализацији пројекта видео-надзора чија је реализација у току.

Вуковић је рекао да је усвојена и одлука о извршењу буџета за прошлу годину који је износио око 10 милиона КМ, те да је видљиво да је и прошла година била успјешна за град.

„Немамо неки велики суфицит који можемо распоређивати за друге намјене, али је остварено око 7.000 КМ више од планираног, што значи да настављамо са позитивним пословањем“, закључио је Вуковић.

Скупштина града наложила је и престанак рада Друштва са ограниченом одговорношћу за реализацију активности одржавања Европског зимског олимпијског фестивала за младе „ЕЈОФ 2019“.