СУТРА ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1068

Међународни фестивал малих сцена и монодраме почиње сутра у Источном Сарајеву, а публика ће моћи да ужива у богатом и такмичарском и пратећем програму.

Фестивал ће бити отворен у 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево када ће се публици представити Народно позориште Републике Српске са представом „Усамљени Запад“.

Истог дана биће отворена изложба радова учесника ликовне колоније „Бели вук 2019“.

Другог дана фестивала у 17.00 часова биће организована промоција књиге „Ветрушка у данима неба“, чији је аутор Горан Лабудовић Шарло, док ће у 18.30 часова бити одиграна монодрама Штефана Цвајга „Писмо непознате жене“, у режији Милана Мађарева и извођењу Светлане Сретеновић.

Истог дана ће у 20.30 часова бити одиграна представа „Недозвани“ Нас театра из Горњег Милановца, у режији Југа Радивојевића.

У четвртак, 5. децембра, за 17.00 часова најављена је промоција књиге „Чекајући жуту војску“ аутора Шћепана Алексића, док ће у 18.30 часова бити одиграна монодрама „Шта остаје послије заноса“, у режији Исидоре Бјелица, а у којој игра Јелица Брестовац.

Истог дана у 20.30 часова на програму је комад „Истина“ у извођењу Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке, у режији Жељка Стјепановића, који и игра у представи заједно са ЛЈубишом Савановићем, Александром Спасојевић и Драганом Марић.

У петак је за 17.00 часова предвиђена промоција књиге „Није `Инстаграм` гума на бициклу“, аутора Владимира Каламанде, док ће у 18.30 часова бити одиграна монодрама Агенције „Греца“ из Београда према дјелу Бранислава Нушића „Госпођа министарка“. Режију потписује Властимир Репић, а у представи игра ЛЈиљана Стјепановић.

Истог дана ће у 20.30 часова бити одиграна представа „Примадоне“ београдског „Југоарта“, у режији Ирфана Менсура, а у којој играју Тања Бошковић и Рада Ђуричин.

Посљедњег дана фестивала, 7. децембра, за 17.00 часова најављена је промоција књиге поезије „Походник по својој вољи“ Недељка Зеленовића, док ће се у 18.30 часова представити Казалиште „Група“ и „Трико циркус театар“ из Загреба са представом „Мистеро Буфо“, у режији Ли Делонга, а игра Дражен Шивак.

У 20.30 часова биће одиграна представа Театра младих Цетиње „ЛЈубавна листа“ у режији Бранка Илића, који у представи игра са Гораном Славићем, Николом Крстићем и Маријом Ђурић.

Након тога предвиђена је додјела награда и свечано затварање Фестивала.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, који је и предсједник Организационог одбора Фестивала, раније је захвалио Министарству просвјете и културе Републике Српске и општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, које су заједно са градом омогућиле организацију ове 24. престижне културне манифестације.

„Пројектовани буџет Фестивала износи 35.000 КМ, а ове године нисмо могли да рачунамо на подршку Министарства цивилних послова у Савјету министара које је у техничком мандату, па смо ускраћени за 10.000 КМ“, рекао је Вуковић.

Директор Фестивала Младен Јанковић најавио је богат такмичарски и пратећи програм, наглашавајући да ће стручни жири, у саставу предсједник – театролог и позоришни критичар из НЈемачке Нина Мазур, те чланови режисер Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић додијелити четири награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, те најбољег глумца, односно глумицу.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација „Јахорина“ града Источно Сарајево.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности „Срна фест“. Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме.

Фестивал је изашао из оквира првог фестивала – осим монодрама уврштене су и камерне представе, што се одржало и до данас по правилу пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

 

/Срна/