„ТРКА КРОЗ СРБИЈУ“ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СПОРТСКИХ ДОГАЂАЈА У ВРИЈЕМЕ КОРОНЕ

694

Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“, 60. по реду, која треба да стартује сутра са Јахорине, окупиће двадесетак екипа из цијелог свијета и један је од највећих спортских догађаја на овим просторима у вријеме пандемије вируса корона, речено је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву поводом почетка ове спортске манифестације.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је бициклистичким савезима Републике Српске и Србије што су другу годину заредом указали повјерење да Источно Сарајево и Јахорина буду домаћини почетка Међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“, која ће се завршити 3. септембра у Новом Саду.

Према његовим ријечима, осим тога што је трка доказ развијених специјалних паралелних веза између Србије и Републике Српске, ово је и прилика за промоцију туристичких потенцијала Јахорине, те бициклизма као вида здравог живота и дијела туристичке понуде.

С обзиром на то да прва етапа трке која креће са Јахорине завршава на Златибору, Вуковић је подсјетио да град Источно Сарајево има потписан низ споразума са општином Чајетина, а да развијену сарадњу имају и туристичке организације двије регије.

„Задовољство ми је што ове године трка завршава у Новом Саду, са којим имамо добре везе годинама и који је подржао организацију ЕЈОФ-а у Источном Сарајеву“, истакао је Вуковић.

Он је додао да ће се град Источно Сарајево као домаћин трудити да се сви који бораве овдје осјећају угодно, те да промовише туризам и покаже способност да буде дио великих спортских догађаја.

„Велика нам је част да смо дио овог великог спортског догађаја“, рекао је предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек, подсјећајући да је трка организована и да се одвија у околностима пандемије вируса корона.

Наводећи да ће трка на барем 10 минута избрисати границу између Републике Српске и Србије, Елек је као битну карактеристику овог спортског догађаја истакао повезивање двије најљепше српске планине – Јахорине и Златибора.

„Дуго причамо о туристичкој регији која би обухватила од Јахорине преко Вишеграда, Андрићграда, Мећавника до Златибора“, рекао је Елек, оцијенивши да би то допринијело конкурентности на туристичком тржишту, које је у највећој мјери погођено вирусом корона.

Елек је изразио наду да ће Јахорина и идуће године бити домаћин „Трке кроз Србију“ и да ће бициклизам, уз зимске спортове, постати дио понуде ове планине.

Секретар за спорт АП Војводина Владимир Батез рекао је да Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“ ове године пролази кроз Зрењанин и завршава у Новом Саду.

„Драго ми је што је ово још један у низу пројеката промоције развоја спорта у Републици Српској и Војводини“, рекао је Батез и изразио наду да ће у четвртак, у циљној равнини, трка бити завршена на најбољи начин, а тиме и промоција Републике Српске и Србије.

Он је најавио да ће у наредним данима Влада Војводине донирати три спортска терена општнама Зворник, Модрича и Рибник, у Републици Српској, вриједна 140 хиљада КМ, као допринос развоју спорта.

Члан Градског вијећа за спорт и омладину Новог Сада Огњен Цвјетићанин констатовао је да ће Нови Сад као омладинска пријестоница Европе и будућа европска пријестоница културе бити 3. септембра центар свјетског бициклизма и позвао све да буду присутни на циљу овогодишње „Трке кроз Србију“.

Директор Међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“ Владимир Куваља рекао је да ће у пакету са овом трком бити одржана и бициклистичка трка „Београд – Бањалука“.

Он је подсјетио да је избијање пандемије вируса корона било довело у питање одржавање ових трка, али да је уз подршку институција Републике Српске и Србије одлучено да оне буду одржане.

„Трка кроз Србију не долази први пут у Републику Српску, али је отварање трке нешто посебно“, рекао је Куваља и изразио наду да ће идуће године завршница трке бити у Српској.

Он је посебно захвалио институцијама које су донијеле одлуку да се промијени режим уласка како би спортисти из иностранства могли доћи у Републику Српску и Србију.

Куваља је рекао да је за такмичење било пријављено 25 екипа са по седам такмичара, што је дозвољени максимум, али да је пет или шест екипа морало да откаже учешће због карантина који би их чекао у њиховим земљама по повратку са такмичења.

Наводећи да су се за такмичење пријавиле екипе из свих крајева Европе и свијета, између осталих Аустралије, Уједињених Арапских Емирата, Италије, Белгије, Шпаније, Бугарске, Румуније, НЈемачке, Аустрије, Мађарске, Куваља је изразио наду да ће своју прилику за успјех пронаћи репрезентација Србије и њен бициклиста Душан Рајовић.

Као посебну занимљивост овогодишње трке Куваља је навео то да ће бициклисти, прије преласка без заустављања на граници са Србијом, у Вишеграду прећи преко моста на Дрини, што ће бити први спортски догађај на овом културно-историјском споменику.

Овогодишња „Трка кроз Србију“, дуга је 450 километара, састоји се од три етапе – прва је дуга 160 километара и вози се од Јахорине до Златибора, друга, дужине 160 километара вози се од Минице, преко Београда до Пожаревца и трећа, спринтерска, на потезу Зрењанин – Нови Сад.

Цермонија свечаног отварања, на којој ће бити представљене земље учеснице, биће одржана вечерас испред зграде Градске управе Источно Сарајево, а старт прве етапе трке заказан је за сутра, у 10.30 часова, са платоа Пољице на Јахорини.

/Срна/